RECENSIE: Hasse Fröberg & Musical Compagnion - HFMC

HFMC
2015-05-16 Het Zweedse Flower Kings bestaat uit een aantal bijzonder getalenteerde muzikanten. Een van hen is Hasse Fröberg die in Flower Kings samen met Roine Stolt tekent voor het gitaarwerk en de zang. Zijn vijfmansformatie Hasse Fröberg & Musical Companion is in feite niets meer dan een vehikel voor zijn solo escapades.

HFMC is zijn derde plaat met deze band. De muziek op dit album is, zoals te verwachten, sterk geworteld in de ouderwetse progrocktraditie en heeft een flinke tic van Flower Kings meegekregen. Dat kan ook amper anders als je bedenkt dat de in 1964 geboren Fröberg al elf albums met het Zweedse progrockinstituut heeft opgenomen. Verrassingen hoef je dus nauwelijks te verwachten op HFMC, maar vakmanschap des te meer.

Centraal op het album staat de warme en vrij hoge stem van Fröberg die een perfecte begeleiding krijgt van de progrock welke vol staat met fraaie instrumentale passages en onverwachte overgangen. Het maakt van HFMC een spannende plaat.

De plaat begint en eindigt met het tikken van een klok en ook het vrij stevige en soms dreigende openingsnummer ’Can’t Stop The Clock’ is als een metafoor voor vergankelijkheid van het leven tijdens het verstrijken van de tijd.

Hart van het album is het vijftien minuten durende ‘Pages’ dat soms wel wat aan een lang nummer van het oude Genesis doet denken. Het fraaie gitaarwerk en lekker dreinende orgeltje zorgen voor een fraaie omlijsting van Fröberg’s prettige, wat hese stem.

Behalve ingewikkelde progrockcomposities van tien minuten of meer, waarvan er drie op het album staan, weet Fröberg ook wat meer toegankelijker nummers te schrijven, zoals het vrij rustige, maar gemakkelijk in het gehoor liggende ‘Genius’. Ook heeft de muziek van Hasse Fröberg & Musical Companion hier een zekere Beatlesque luchtigheid die ook een band als Spock’s Beard kenmerkt.

Voor liefhebbers van Flower Kings is HFMC natuurlijk verplichte kost, maar ook liefhebbers van goed gespeelde progrock zullen zich niet bekocht voelen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Hasse Fröberg & Musical... Label:Glassville Records
Cover Evil Invaders - Pulses Of Pleasure

Evil Invaders - Pulses Of PleasureDe belofte die Evil Invaders doet is er niet zo maar eentje: “Evil...

Cover Atanga Boom! - Atanga Boom

Atanga Boom! - Atanga Boom Atanga Boom , een redelijk nieuwe groep, pas opgericht in 2012, komt dit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT