RECENSIE: Doug MacLeod - Exactly Like This

Doug
2015-05-02 Doug Macleod weet nog steeds niet van ophouden. De oude bluesmuzikant klinkt alsof hij elke dag van het leven geniet en dat maakt Exactly Like This een plezier om naar te luisteren. De titel van de plaat is geïnspireerd door het idee dat een nummer nooit twee maal hetzelfde klinkt bij MacLeod. Zo vergeet hij tijdens optredens regelmatig een couplet. Begeleid door staande bas, orgel en drums speelt MacLeod een mix van jazz, soul en blues. MacLeod is 69 jaar oud en zingt alsof hij al eeuwen platen vult met dit gevoel van voorbije tijden.

Het album begint gelijk speels met het aanstekelijke ‘Rock It Till The Cows Come Home’. Het orgel jengelt enthousiast. Het nummer doet denken aan de vrolijke muziek van Louis Jordan en Cab Calloway. In de beste bluestraditie is Doug MacLeod echter een verhalenverteller. De zanger straalt een warm gevoel uit dat maakt dat je automatisch wilt horen hoe het verhaal verder gaat. ‘Serious Doin’ Woman’ weet dit gevoel perfect uit te buiten. Het nummer doet qua sfeer denken aan het betere werk van Tony Joe White. Meer dan zeven minuten lang brengt MacLeod een ode aan een vrouw. Uiteraard sluit het bespeelde wasbord van ‘Ridge Runner’ perfect aan bij het gevoel van vergeten blues. Het nummer zou, in navolging van Louis Jordan, ook passen als soundtrack bij Jungle Book.

De albums van Doug MacLeod zijn voorspelbaar mooi. Daarmee zet hij een traditie voort die is ingezet door mannen als Howlin’Wolf, LeadBelly en Muddy Waters. Ook Exactly Like This is van een kwaliteit die je niet vaak treft. MacLeod doet niet aan uitgebreide gitaarsolo’s en ook geen poging tot vernieuwingsdrang, de Amerikaan houdt het bij wat hij kent en wat hem bevalt. Dat mag hij nog vele eeuwen blijven doen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Doug MacLeod Label:Broere Promotion
Cover The Agonist - Eye Of Providence

The Agonist - Eye Of ProvidenceHet vertrek van Angela Gossow als frontvrouw bij Arch Enemy heeft er voor...

Cover The Information - I Foresee Trouble

The Information - I Foresee Trouble The Information is een Overijssels viertal dat hun ambitie nooit onder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT