RECENSIE: Caught A Ghost - Human Nature

GAG
2015-05-13 Volgens Jesse Nolan van Caught A Ghost zeiden bluesmuzikanten vroeger na een goed optreden tegen elkaar dat ze een geest hadden gevangen. Alsof je bezeten was. De naam van zijn groep is geïnspireerd op deze oude expressie. Jesse is op Human Nature overgenomen door overleden muzikanten en brengt de klanken van vroeger terug. Hij speelt zelf bijna alle instrumenten op de plaat. Zijn obsessie voor muziek staat centraal op Human Nature.

De cd opent met ‘No Sugar In My Coffee’, een met gospel overgoten track waarin een elektronische bas het nummer een compleet andere sfeer geeft. Zijn muziek krijgt hierdoor een moderne en originele rand. Op ‘Sleeping At Night’ is zelfs een dubstepinvloed te horen. Ondanks de wobbles op de achtergrond blijft het overeind staan als een groovend, catchy en vooral strak nummer. Dit nummer is duidelijk de sterkste track op het album en zou het niet verkeerd doen op een radiozender.

Elk nummer kent een eigen sfeer en uitvoering. Zo doet ‘Human Nature’ meer denken aan dromerige elektronische indie en lijkt ‘Time Go’ wel iets weg te hebben van het oude werk van Eels. Andere delen van de plaat bevatten invloeden vanuit de blues, soul en funk. Aangezien Jesse de plaat volpropt met verschillende stijlen is de sound van Caught A Ghost soms zoek. Er staan een handvol nummers op waar duidelijk een unieke sound te horen is. Dit zijn de momenten waarop alle genres perfect samenkomen. Op tracks als ‘Uuu’ en ‘Hold Out’ bijvoorbeeld klinkt het eerder gedateerd en overdacht.

Het debuutalbum van Caught A Ghost is een schot in de roos. Ondanks een paar mindere aspecten is Human Nature een meer dan geslaagde plaat. Als zijn groep live een goede show kan neerzetten, dan zullen de festivaleigenaars vanzelf in de rij gaan staan. Al was het maar omdat actrice Tessa Thompson in die groep zit als zangeres/drummer. Zij is bekend van verschillende series en films als Veronica Mars en For Colored Girls. Laten we hopen dat Jesse nog lang bezeten zal zijn. Dan komt het wel goed.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Caught A Ghost Label:TCBYML
Cover FM Laeti - For The Music

FM Laeti - For The MusicLaetitia Bourgeois is geboren op het Caribische eiland Guadeloupe en groeide...

Cover Pitchtuner - Ready To Go

Pitchtuner - Ready To Go Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Ongetwijfeld dachten de Japanse Miki...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT