RECENSIE: Matthew Barber - Big Romance

Barber
2015-05-21 Muzikaliteit zit vaak in de familie, dat is al vaker gebleken. Bekende voorbeelden zijn er te noemen. In het geval van singer-songwriter Matthew Barber gaat er misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch brengt deze Canadees alweer zijn achtste studioalbum uit. Met regelmaat vullen hij en zus Jill Barber elkaar aan met opnames of optredens binnen de eigen landsgrenzen. Over bekendheid in eigen land niks te klagen dus. Daarbuiten, zoals bijvoorbeeld in Nederland, valt er nog veel te winnen. Op Big Romance heeft de zanger de hulp ingeroepen van Jayhawks frontman Gary Louris, die niet alleen de productie voor zijn rekening heeft genomen maar ook verschillende partijen heeft ingespeeld. Een samenwerking die je eerder had verwacht op het vorige album van Barber Songs For The Haunted Hillbilly dat volledig gericht was op country. Echter koos de inmiddels 38-jarige Barber ervoor om zijn vorige twee albums volledig zelf te produceren. Met deze nieuwe samenwerking lijkt hij een goede match te pakken te hebben.

Big Romance is een echte singer-songwriterplaat, waarbij de artiest duidelijk niet echt de grenzen opzoekt. Toch heeft Barber een dusdanige kwaliteit waar je niet omheen kunt. Het album begint met twee meeslepende, rustig opbouwende nummers. Het brengt je direct in de sfeer waar hij je wil hebben. Gevoelige liedjes, die verhalen vertellen. Zo ook het mooie ‘Magic Greg’, dat geschreven is voor een overleden vriend. Barber laat zijn gevoel zo bij je door dringen. Het album bevat echter ook een aantal uptempo nummers, wat de variatie qua songs sterk ten goede komt. Hoogtepunt en titeltrack ‘Big Romance’ laat wel iets van country horen, maar is daardoor zeker radiowaardig. Voor de echte ballads neemt de man ook ruim de tijd, de nummers duren grotendeels langer dan vier minuten. Je bent niet zomaar klaar met dit album, maar uitgeluisterd ook niet snel.

Het recept dat Matthew Barber hier gebruikt is ook terug te vinden in het werk van zus Jill Barber. Op dit album heeft ze een kleine bijdrage. Samen met haar broer zingt ze het indrukwekkende ‘If Our Timing Is True’. Een kleine bijdrage ditmaal, maar zoals eerder gezegd bieden ze elkaar toch regelmatig de kans om het podium te delen. Zo geregeld en waarom ook niet? Elkaar versterken om op die manier toch buiten Canada een poging te doen op naamsbekendheid. Matthew Barber laat zien dat hij met een juiste producer zeker in staat is om een gevoelig en kwalitatief album uit te brengen en de stap ook alleen kan maken. Het genre mag dan overvol zijn, genoeg mooie liedjes zijn er natuurlijk nooit. Met zijn country invloeden biedt Matthew Barber je niet iets nieuws, maar wel een album om lekker bij weg te dromen en dat is ook niet erg. Het wordt immers zomer.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Matthew Barber Label:V2 Records
Cover Barren Earth - On Lonely Towers

Barren Earth - On Lonely TowersIn het slechtste geval kunnen we de eerste twee albums van Barren Earth als...

Cover FM Laeti - For The Music

FM Laeti - For The Music Laetitia Bourgeois is geboren op het Caribische eiland Guadeloupe en groeide...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT