RECENSIE: Sopar Bluesband - Hail To The Women

Sopar
2015-07-01 Hoewel de bluesmuziek in Nederland slechts een minimaal draagvlak weet te genereren, zijn er maar weinig bands die zich er door laten weerhouden om bezig te zijn met hun geliefde muzieksoort. Zo ook Willem Sopar die het met de naar hem vernoemde groep Sopar heeft aangedurfd om met een stel ervaren muzikanten de studio in te duiken. Het resultaat hiervan is eerder dit jaar uitgebracht in de vorm van een 7-track EP en heet Hail To The Women. Een verzameling van zelfgeschreven composities waarin allerlei herkenbare elementen voorbijkomen zoals bedrog, vrouwen, alcohol en heel veel spijt. Het is een en al tragiek wat de klok slaat. In ‘Drag You Home’ is het tijd om eens in de spiegel te kijken en misschien een nieuwe start te maken en dreigt de hoofdpersoon in ‘Blister On My Soul’ de grip kwijt te raken.

In ‘The Entertainer’ lijkt het allemaal de goede kant op te gaan, maar de prijs van succes is de eenzaamheid en de wetenschap dat er thuis een vrouw met de kinderen alleen op de bank zit. Alle ellende, eveneens een veelvuldig terugkerend fenomeen in de blues, lijkt te leiden naar ‘Suicide Road’, het slotstuk van het album.

Liefhebbers van rockgeoriënteerde blues komen goed aan hun trekken op Hail To The Women. Er zijn echter enkele kleine kanttekeningen. Hoewel de gitaar behoorlijk prominent in de geluidsmix naar voren is gehaald, horen wij de bijzondere gitaarriffs waarover in de bio is geschreven nauwelijks en de daarin genoemde vernieuwende ritmes hebben we ook niet kunnen ontdekken.

Wel horen we een overtuigende zanger die ieder gezongen woord daadwerkelijk lijkt te menen, een ongeschreven regel in de blues. Het, in de eerdergenoemde bio vermelde speelplezier is overigens ook duidelijk waarneembaar en dat de gemaakte muziek toegankelijk is lijdt eveneens geen twijfel. Maar of de imagoproblemen waarmee de bluesmuziek in Nederland worstelt hiermee zijn opgelost valt nog te bezien, om over dat draagvlak nog maar te zwijgen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Sopar Bluesband Label:Eigen Beheer
Cover Anna Coogan - The Birth Of Stars

Anna Coogan - The Birth Of StarsMensen die de weg weten in de krochten van de countrymuziek, kennen de naam...

Cover Ozric Tentacles - Technicians Of The Sacred

Ozric Tentacles - Technicians Of The Sacred Meer dan dertig jaar geleden brachten ze hun muziek zelf uit op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT