RECENSIE: Goom - Solar Motel

Goom
2015-07-22 Toen duizendpoot Jeroen van Koningsbrugge te druk werd mijn zijn televisie- en theater- activiteiten werd de rockband Zeus, waar hij deel van uitmaakt, op een laag pitje gezet. Gitarist Roy Jansen en drummer Paul Jansen, geen familie van elkaar overigens, besloten een nieuw powertrio te vormen.. Ex-Astrosoniq zanger Erik de Vocht wordt bereid gevonden de band compleet te maken en GOOM is geboren. Solar Motel is het debuut van deze door de wol geverfde rockers.

En je kunt wel zeggen dat het een stevig werkje is geworden met zware riffs en solide drumwerk, het betere breek en sloopwerk zeg maar. Zoals ze zelf zeggen is het geïnspireerd op Alice In Chains en Black Sabbath, waar je inderdaad vooral de eerste invloed goed terug hoort. Lage zompige grooves worden aangevuld met de overtuigende zang van De Vocht, wiens krachtige stem perfect bij de zware rocknummers past. Het gitaarwerk van Roy Jansen heeft in de solo’s wat meer classic rock-achtige invloeden zoals in ‘Broke The Mold’, waardoor op die momenten de nummers wat lichter worden en niet over de hele linie loodzwaar blijven.

Samen met de zang van De Vocht, die nu en dan wat weg heeft van Chris Cornell, leunt de muziek daardoor regelmatig ook tegen een band als Soundgarden aan, wat goed terug te horen is in ‘Lend Me Your Blood’ of ‘Just Like Rats’. Het is dus wel duidelijk waar de heren de mosterd vandaan gehaald hebben, al weten ze wel een eigen geluid neer te zetten Zonder onnodige fratsen concentreren ze zich vooral op de zware grooves die dan ook strak en overtuigend neergezet worden. Automatisch gaat je hoofd meeknikken met dampende en slepende rocknummers als ‘King Instigator’. Slechts een enkele keer wordt hiervan afgeweken in de intermezzo’s ‘Ison’ en ‘UBV-76’.

GOOM maakt ongecompliceerde rockmuziek, ontdaan van enige opsmuk. Dit hebben de mannen ook helemaal niet nodig, want de plaat staat als een huis. Het is uiteraard zware kost en geen verfijnde keuken, maar daar heeft niet iedereen altijd behoefte aan. Het is juist een eerlijke maaltijd, met grove pure ingrediënten die voor een stevige bodem zorgen, wat ook enorm smakelijk kan zijn. En GOOM smaakt naar meer!
Recensent:Ronald Kats Artiest:Goom Label:RVP Records
Cover The Scrap Dealers - The Scrap Dealers

The Scrap Dealers - The Scrap Dealers The Scrap Dealers is een vijfkoppige formatie uit Luik die zich laat...

Cover We Almost Killed The Cabin Crew - Boola Boola

We Almost Killed The Cabin Crew - Boola Boola We Almost Killed The Cabin Crew . Dat is geen mededeling, maar een band uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT