RECENSIE: They Might Be Giants - Glean

Glean
2015-06-21 De rockers van They Might Be Giants gaan al een aantal jaren mee. Het debuut van John Linnell en John Flansburgh kwam uit in 1986. De band zelf werd in 1982 opgericht, wat betekent dat ze al ruim drie decennia bestaan. Glean is een toevoeging aan een inmiddels indrukwekkende lijst albums die het tweetal uit Brooklyn uitbracht. Glean is namelijk hun zeventiende(!) plaat. Op dit album werkten ze samen met producer Patrick Dillet (David Byrne, Mary J. Blidge, Tegan and Sara), waar ze al tijden mee collaboreren. Geek-rock wordt hun muziek ook wel genoemd, denk daarbij aan Weezer en Death Cab for Cutie.

‘Good To Be Alive’ opent met vrolijke computerbliepjes en zet met zijn snelle muziek een luchtige toon. ‘Music Jail, Pt 1 & 2’ is een jolige verzameling aan geluiden. De zang van frontman John Linnell blijft vaak ergens hangen tussen het stemgeluid van I Am Kloot en Pixies. In een kleine veertig minuten jassen de twee Amerikanen er vijftien nummers doorheen die bol staan van de verschillende muzikale invloeden. Viool, keyboard, saxofoon en klarinet is een kleine greep uit de verzameling instrumenten die het tweetal weet te bespelen. Muzikaal gezien is Glean een uiteenlopende plaat die schakelt tussen rustig en snel. Elke keer weer haalt het duo een vrolijke, soms suffe (in de goede zin van het woord) sfeer naar boven, ‘End Of The Rope’ en ‘All The Lazy Boyfriends’ zijn daar perfecte voorbeelden van. De muziek dartelt er jachtig op los.

Voor de liefhebber van het genre is Glean een zeer smakelijke luisterervaring. Het tweetal, beide heren zijn 55 jaar oud, bewijzen met deze zeventiende toevoeging aan hun oeuvre dat ze nog lang niet uitgeblust zijn. Grappig genoeg klinkt zowel de muziek als de zang extreem jeugdig, de jaren ervaring zijn echter goed terug te horen in het geheel. In zijn totaal klinkt het album doordacht, maar niet geforceerd. Neem ‘Let Me Tell You About My Operation’, daar wordt uit het niets Broadway muziek in verwerkt. Het is één van de vele dingen die het album enorm plezierig maken om te luisteren. Tal van invloeden, verschillende stijlen en tempowisselingen zorgen ervoor dat deze plaat niet zal vervelen. En wees niet bang, als het album is afgelopen kun je de voorgaande zestien albums altijd nog opzetten.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:They Might Be Giants Label:Lojinx
Boom

The Boom Band - The Boom BandZet een aantal Britse sessiemuzikanten met een flink curriculum vitae bij...

Cover Sweet Billy Pilgrim - Motorcade Amnesiacs

Sweet Billy Pilgrim - Motorcade Amnesiacs Sweet Billy Pilgrim is zo’n band die behoorlijk wat steun heeft vergaard...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT