RECENSIE: The Boom Band - The Boom Band

Boom Band
2015-07-27 Zet een aantal Britse sessiemuzikanten met een flink curriculum vitae bij elkaar, laat hen een album maken en je krijgt zonder twijfel een solide staaltje vakmanschap te horen. The Boom Band werd opgericht door gitarist Matt Taylor en drummer Steve Rushton. Rushton werkte onder andere met Jeff Beck en Imelda May, Taylor werkte met artiesten als Patricia Kaas, Gary Barlow en Tony Hadley en kreeg meerdere nominaties voor de British Blues Awards. Inmiddels hebben gitarist/vocalist Jon Armor (bekend van The Hoax en The Jon Armor Blues Group), gitarist/vocalist Marcus Bonfanti (opende voor Chuck Berry, Jack Bruce en John Mayall en is tevens de nieuwe frontman van Ten Years After), gitarist/vocalist John Butcher (speelde met Bill Wyman en Albert Lee), vocalist/toetsenist Paddy Milner (toerde met Jack Bruce) en bassist Scott Wiber zich bij de band gevoegd.

De Deluxe Edition van het self titled debuutalbum bestaat uit tien tracks en vier akoestische bonus tracks. Bij ‘We Can Work Together’ gaan direct alle bellen rinkelen, want de door Taylor geschreven opener lijkt toch wel heel erg op zo’n beetje alles wat we eerder gehoord hebben! Het is een mix van Canned Heat klassieker ‘Let’s Work Together’ en Beatles hit ‘We Can Work It Out’ in de Crosby, Stills & Nash uitvoering. Het duistere vervolgnummer ‘Diamonds In The Rust’ (geschreven door Bonfanti) is misschien wel het meest originele van het album, maar geeft door de wisseling van verschillende songwriters en vocalisten direct een schizofreen gevoel: is dit dezelfde band? ‘Under The Skin’ en ‘Sweet Alberta’ zijn weer even voorspelbaar als de opener. Met het funky ‘Waste My Time’ wordt steeds duidelijker dat de band nog enorm moet zoeken naar een eigen geluid.

Op de akoestische bonustrack ‘Nobody’s Fault But Mine’ komt de band weer beter uit de verf. Het heeft een fijne bluessound en klinkt puurder dan de voorgaande nummers. Hetzelfde geldt voor ‘Can’t Find My Way Home’ en ‘You Can Bring Me Flowers’, al is het weinig origineel en zijn vergelijkingen met artiesten als Stephen Stills snel gemaakt.

The Boom Band levert een muzikaal zeer degelijk debuutalbum af, maar levert in op songwriting, originaliteit en rode draad. Er is geen enkel nummer op het album dat genoeg boeit of verrast om het nog eens te willen beluisteren. Misschien heeft dit collectief van sessiemuzikanten iets te veel muziek van anderen moeten spelen, om een eigen geluid te kunnen ontdekken.
Recensent:Léonie Wijnen Artiest:The Boom Band Label:Sonic Rendezvous
Cover George Fitzgerald - Fading Love

George Fitzgerald - Fading LoveNa een serie remixen, singles en twee EP’s is de debuutplaat Fading Love...

Cover They Might Be Giants - Glean

They Might Be Giants - Glean De rockers van They Might Be Giants gaan al een aantal jaren mee. Het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT