RECENSIE: De Lux - Generation

De Lux
2015-06-23 Pak een muzikale blender, gooi er postpunk, disco, funk en synthesizers in en je hebt de muzikale smoothie die De Lux heet. Deze Amerikaanse band volgt met dit tweede album Generation hun debuutplaat Voyage uit 2013 op. Het duo maakt extreem funky muziek waarbij het lastig is om je ledematen in bedwang te houden. Inspiratie kwam onder andere bij de Talking Heads vandaan. David Byrne zal daarom menig maal naar boven komen drijven als de lyrics van Sean Guerin hun intreden doen. LCD Soundsystem en Arcade Fire komen zo nu en dan ook om de hoek kijken. Het energieke niveau op Generation is haast ongekend, pak daarom je dansschoenen maar uit de kast en zorg dat je wat extra zuurstof binnen handbereik hebt.

Opener ‘LA Treshold’ (het duo komt zelf uit Los Angeles) begint meteen met een energie die het hele album niet meer losgelaten wordt. Met een gitaarloop nemen de Amerikanen de luisteraar mee in hun wereld van discovloeren en percussie. Het is lastig om maar een paar hoogtepunten aan te wijzen, het hele album piekt in termen van energie en opgewektheid. Toch heeft het album een donkerder geluid dan hun debuut. ‘Living In An Open Place’ haalt uit met galmende gitaren en op ‘Simba Simba Simba’ wordt vlijmscherp gitaargeluid met funk vermengd. Steeds weer vraag je jezelf af of David Byrne niet stiekem een zijproject is begonnen. ‘Oh Man The Future’ zorgt voor een komische noot met de licht hysterische lyrics die als een dialoog aandoen en de op de achtergrond twinkelende synthesizers. ‘Conditions’ gaat vervolgens aan de haal met een pianoriedel die zich zonder moeite in je hoofd nestelt en bouwt vervolgens op naar een vette climax. Het duo schuwt er niet voor om sommige tracks lang uit te spinnen. Timing en opbouw worden vaak ijzersterk toegepast.

Als een discobal die het licht naar duizend kanten laat weerkaatsen weet De Lux met hun geluid elke hoek van de kamer te vullen. Laag over laag construeren ze keer op keer een dansbaar geheel. Technisch gezien zit Generation dan ook vernuftig in elkaar. Momenten om op adem te komen zijn spaarzaam, maar de drift van het album zorgt voor een uiterst aangename luisterervaring. De Lux geeft zo nu en dan een dikke knipoog naar verschillende genres. Generation is uiterst genietbaar en een lust voor het oor. ”You think you’re special. No you’re not special. You’re just an average guy”, klinken de lyrics op ‘When Your Life Feels Like A Loss’. De Lux hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat deze lyrics op zichzelf slaan. Met Generation leveren ze een geweldige plaat af, alles behalve doorsnee. Dit is er eentje voor de eindejaarslijsten.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:De Lux Label:Innovative Leisure
Cover Wolf Alice - My Love Is Cool

Wolf Alice - My Love Is CoolAan het eind van elk jaar wordt er door de BBC een longlist gepresenteerd met...

Cover Nick Mulvey - First Mind

Nick Mulvey - First Mind Beeld het je in. Valavond, gezellig naast je lief aan een liefelijk meer. Een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT