RECENSIE: Vattnet Viskar - Settler

Vattnett
2015-08-28 Of de heren van Vattnet Viskar de recensies van ondergetekende lezen wagen we te betwijfelen. Feit is wel dat de kritische noten die uw recensent over de Amerikaane blackmetalband kraakte ter harte genomen lijken te zijn. De kritiek was dat op Sky Swallower uit 2013 de, op vreemde momenten geplaatste, ambient stukken de vaart uit de plaat haalde. Zie daar, op Settler, het derde album van de vier heren worden we dus gewoon getrakteerd op veertig minuten snoeiharde metal van het vuigste soort. Zonder een adempauze in te lassen. Dat zal hem leren, die kritische hond!

Behalve blackmetal horen we op Settler sludge en post-blackmetal de revue passeren. Vattnet Viskar maakt er een intrigerend potje metal van dat je veertig minuten lang flink bezig houdt en dat genre overschrijdend is. Kracht en sfeer gaan hand in hand op Settler. De muziek voelt aan als een warm behaaglijk bad, ondanks de snoeiharde riffs en de getormenteerde schreeuw van Nicholas Thornbury. Soms doet de band wat aan Triptykon denken, zoals in het traag voortslepende, maar uiterst intensieve ’Yearn’ maar ook het laatste werk van Dark Fortress en de sludge van bijvoorbeeld The Ocean en Neurosis lijken een belangrijke inspiratiebron voor Vattnet Viskar te zijn.

De wisselwerking tussen snelle blackmetal-achtige stukken vol blastbeats (‘Dawnlands’ , ‘Impact’ en ‘Settler’) en de wat tragere sludge-achtige stukken werkt bijzonder goed zodat je de plaat ademloos uitluistert. Het lange afsluitende ‘Coldwar’ klinkt als een samenvatting van het album. In dit nummer komen alle invloeden van de band samen, waardoor het nummer overigens wel wat chaotisch wordt.

Settler is een heerlijke harde metalplaat die nog lang nadreunt. Met dit album is de band uit New Hampshire gekomen tot de stijl die haar het beste past. Keihard en zonder een greintje mededogen rammen de heren bij voorbaat alle kritiek al de grond in. Dat heet vooruitgang!
Recensent:Jan Didden Artiest:Vattnet Viskar Label:Century Media
Cover High On Fire - Luminiferous

High On Fire - LuminiferousDe Amerikaanse metalformatie High On Fire is één van de meest consistente...

AoA

Art Of Anarchy - Art Of Anarchy Volgens de persberichten die voorafgingen aan de officiële introductie van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT