RECENSIE: High On Fire - Luminiferous

HOF
2015-08-24 De Amerikaanse metalformatie High On Fire is één van de meest consistente bands in het genre. De band van zanger/gitarist/liefhebber van complottheorieën Matt Pike is alweer toe aan album nummer zeven en er is nog altijd geen spoor van verzwakking te bekennen. Sterker nog, het zou goed mogelijk zijn dat Luminiferous het beste is wat de groep ooit op plaat heeft gezet. Pike en de zijnen schotelen de luisteraar weer een uur vol ongenadig harde tracks voor, een sixpack energiedrank verpakt als aluminium schijfje.

Voorafgaand aan de release van het album probeerden veel media de motivaties voor de opvallend paranoïde en science-fiction achtige teksten van Pike te achterhalen. Wat blijkt: het is niks meer en minder dan de werkelijke geloofsovertuigingen van de man zelf. Hij is ervan overtuigd dat een leger reptielachtigen de wereld onder controle houdt en zingt ook veelvuldig over deze onderwerpen, bijvoorbeeld op opener ‘The Black Plot’: “Reptilian eyes trick the arcane from under. Man’s ancient pact darkness comes with the thunder”. Niet dat je er vaak veel van verstaat, maar de volledige overtuiging waarmee Pike zich in deze teksten stort zorgt af en toe voor een lichtelijk komisch element. Daarentegen, metal is niet vies van een samenzweringstheorie meer of minder en Pike zal ook zeker geen moeite hebben zijn publiek hier een beetje in mee te slepen.

Mede ook omdat voordat je überhaupt te teksten begint te ontcijferen je al drie keer stijl achterover bent geslagen van de ongenadige hardheid van het gitaarspel. Pike heeft per nummer ongeveer twee wereldriffs en een fantastische solo tot zijn beschikking, iets wat hij naar hartenlust gebruikt om de luisteraar helemaal murw te beuken. Zelfs ‘The Cave’, voor High On Fire-begrippen een heuse ballad, schopt nog allerlei soorten kont. De kortere nummers zoals ‘Slave The Hive’ en het titelnummer voelen als een vuist in het gezicht (op een goede manier zeg maar) waarbij het eigenlijk het gehele album een kunst is je luchtgitaar langs je lichaam te laten hangen.

Luminiferous zou zoals gezegd wel eens het beste album van High On Fire tot dusver kunnen zijn, en dit zegt wat. Een ongehoorde chemie tussen drie bandleden die ook nog eens een overdaad aan krachtige riffs en solo’s op hebben kunnen trommelen. We zijn gewaarschuwd voor de aliens, maar wie waarschuwt de aliens voor Matt Pike?
Recensent:Jelle Burger Artiest:High On Fire Label:Century Media
Cover Paradise Lost - The Plague Within

Paradise Lost - The Plague WithinWanneer Paradise Lost een album uitbrengt wordt je nooit teleurgesteld....

Cover Vattnet Viskar - Settler

Vattnet Viskar - Settler Of de heren van Vattnet Viskar de recensies van ondergetekende lezen wagen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT