RECENSIE: Autobahn - Dissemble

autobahn
2015-08-21 In de filmklassieker The Big Lebowski stuit de hoofdpersoon The Dude op een stapeltje vinylplaten, waaronder eentje van de fictieve band Autobahn, een verwijzing met een knipoog natuurlijk naar Kraftwerk. Wellicht vond het vijftal uit Leeds de inspiratie voor hun bandnaam in deze scène of is het een regelrechte hommage aan de Duitse band, maar muzikaal tapt de groep uit een heel ander vaatje. Want op het debuut Dissemble hult de band zich voornamelijk in duisternis.

Met deze donkere muziek dient de associatie met Joy Division zich al snel op en de mannen zullen daar veel naar geluisterd hebben. Maar hun new wave en punk doet juist meer denken aan een band als Sisters of Mercy die eenzelfde gejaagd en industrieel geluid laten horen. Er wordt met 'Missing In Action' toepasselijk geopend door drums die klinken als een langzaam op gang komende trein, die uiteindelijk, eenmaal op snelheid, onverbiddelijk door dendert. Dit wordt eigenlijk het hele album lang niet meer losgelaten, waardoor de vaart er continu ingehouden wordt.

Samen met de donkere stem van zanger Craig Johnson wordt een dreigende sfeer opgeroepen en klinken de nummers lekker fel. Bijvoorbeeld in het fijne 'Immaterial Man' met zijn pompende bassen en dreunende drums, waardoor het industriële karakter tot uitdrukking komt. Of zoals op 'Society' met zijn gejaagde gitaren, die van U2's 'I Will Follow' geleend lijken te zijn. De band leent opzichtig veel van andere bands en valt helaas wel erg veel in herhaling, want veel nummers vertonen elementen die erg veel op elkaar lijken. Het dreigende titelnummer 'Dissemble' is hierop een uitzondering en voelt als een soort intermezzo.

Autobahn zet een aardig debuut neer, dat in navolging van een band als The Horrors voornamelijk in het donker opereert. Maar in tegenstelling tot die band klinken ze een stuk agressiever en dat maakt in eerste instantie veel indruk, maar uiteindelijk vervaagt die indruk langzaam. Niet echt muziek voor The Dude om eens lekker op te spacen, maar wel om in een donkere club flink los op te gaan.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Autobahn Label:Konkurrent
Lookouts

The Lookouts - Spy Rock Road And Other StoriesGaat u even zitten voor een beknopt lesje geschiedenis. We schrijven eind...

Cover Simon Love - It Seemed Like A Good Idea At The Time

Simon Love - It Seemed Like A Good Idea At The Time De songtitels liegen er niet om op de debuutplaat van Simon Love . ‘My Dick’...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT