RECENSIE: Lightnin' Guy Verlinde - Better Days Ahead

Guy
2015-08-08 Onder de naam Lightnin’ Guy maakte de Belg Guy Verlinde naam in het Europese bluescircuit. Zijn nieuwste album Better Days Ahead zet onder eigen naam de ingezette koers voort. Verspreid over elf nummers horen we een uitstekende mix van blues, country en rock. Een plaat waarmee Guy Verlinde onderstreept waarom hij met kop en schouder boven het gros van zijn Belgische en Nederlandse collega’s uitsteekt.

De plaat opent eerst met ruige rock, maar komt vervolgens op gang met het bluesnummer ‘Heaven Inside My Head’. Het lied heeft een aangenaam deltabluesritme. Een uitgebreide mondharmonicasolo voert je helemaal naar de Mississippi. De mondharmonica is ook aanwezig, in een swingendere versie, op het boogieritme van ‘Wild Nights’.

Op deze uptempomomenten is Verlinde op zijn best. ‘Learnin’ How To Love’ is een perfect bluesrocknummer. Het achtergrondkoortje sluit goed aan bij de stem van Verlinde. Daarnaast jankt het Hammond orgel harmonieus mee. Tijdens het stevige ‘Feel Alive’ gaat er nog een schepje bovenop. De rock leent zich uitstekend om keihard meegezongen te worden. Voortreffelijk getimed is ook de wijze waarop het geluid even afgebouwd wordt vlak voor de gitaarsolo.

Op de hoes van Better Days Ahead zien we Guy Verlinde met een baardje bedachtzaam in de verte kijken. Dat doet vermoeden een traditionele countryplaat in handen te hebben. Guy Verlinde verrast echter aangenaam met een stevige bluesrockplaat die enkele muzikale uitstapjes maakt. De combinatie van bluesvolle gitaarmelodien, soms opzwepende mondharmonica en mooie opbouw van nummers blijft elf nummers lang boeien. Het geduld van de countryfans wordt uiteindelijk ook nog beloond; het afsluitende ‘Don’t Tell Me That You Love Me’ is een pareltje van een singer-songwriternummer. Plotseling heeft Guy Verlinde wel erg veel van Guy Clark!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Lightnin' Guy Verlinde Label:Dixiefrog
Cover The Riptide Movement - Getting Through

The Riptide Movement - Getting ThroughIn eigen land al acht jaar bezig. Dat is een behoorlijke periode en je zou...

Cover Awash - Carry On

Awash - Carry On Het vijftal heren dat gezamenlijk de band Awash vormt, komt uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT