RECENSIE: Cristobal and the Sea - Sugar Now

Cristobal
2015-10-01 De leden van het vierkoppige Cristobal And The Sea zijn uit iedere uithoek van Europa gekropen om in London samen te komen. De Spanjaard Alejandro ‘Ale’ Romero (bas, vocals), de Portugees João Seixas (gitaar, vocals), de Corsicaanse Leïla Seguin (fluit, vocals) en de Engelsman Joshua Oldershaw (drums) zijn samen net zo kleurrijk als hun muziek, die zij zelf beschrijven als ‘tropicalia pop’. In december 2014 brachten zij de EP Peach Bells uit, waarop we voor het eerst kennismaakten met het speelse geluid van de band die psychedelica combineert met bossa nova en flamenco. Op 2 oktober 2015 lanceren zij het volledige debuutalbum onder de titel Sugar Now, dat zij opnamen in Lissabon met producer Rusty Santos (Animal Collective, Beach House, Grizzly Bear). Zo aan het begin van de herfst, belooft het album ons weer te transporteren naar warmere oorden.

Sugar Now opent met het rustige ‘Counting Smiles’ en weet, met het warme geluid en de mix van Engelstalige en Portugese teksten, direct de juiste sfeer over te brengen. Het nummer bouwt langzaam op naar een vrolijk makend uptempo gitaarriffje. Bij het horen van ‘Sunset Of Our Troubles’ en ‘Fish Eye’ zullen fans van Afro-pop band Vampire Weekend direct de vergelijking trekken, door hetzelfde speelse karakter, grappige tropische ritmes en de hoge stemmen. Hoe blij je ook wordt van de harmonische samenzang en de in eerste instantie verrassende sound, alle indie pop clichés worden uit de kast gehaald.

Na ‘Happy Living Things’ en ‘Legs Gone Feathers’ slaat de verveling dan ook enigszins toe en blijkt dat de band met het hoogtepunt is begonnen. De zang op ‘New Carlton House’ is zelfs vrij irritant te noemen, hoewel het de band duidelijk niet aan muzikaliteit ontbreekt.

Sugar Now is een uiterst geschikte plaat om te voorkomen dat je straks in een vervelende winterdip terecht zal komen. Voor een euforische en zomerse festival-playlist kun je zeker de eerste paar nummers rustig tussen songs van bands als Vampire Weekend, Noah and the Whale, I’m From Barcelona en Edward Sharp and the Magnetic Zeroes zetten. Verwacht echter geen hoogstaande songwriting of originele composities.
Recensent:Léonie Wijnen Artiest:Cristobal and the Sea Label:City Slang
Cover Naytronix - Mister Divine

Naytronix - Mister Divine Mister Divine is de tweede plaat van de Amerikaanse multi-instrumentalist,...

Cover Steven A Clark - The Lonely Roller

Steven A Clark - The Lonely Roller Uit het zuiden van de Verenigde Staten komt Steven A. Clark , een zanger die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT