RECENSIE: Various - 20 years Of Being Skint

Skint
2015-10-02 Danceliefhebbers die in de jaren negentig de betere feesten bezochten op het gebied van house, acid, big beat en techno krijgen nog altijd een warm gevoel wanneer er over het Loaded Records-label gesproken wordt. Toch zou het daaruit voortgekomen Skint Records dat in 1995 werd opgericht, een nog veel meer bepalende rol gaan spelen in zowel de underground als de hitparade. Omdat het Skint-label dit jaar dus twintig jaar bestaat besloot men om de archieven in te duiken en daaruit een rijke selectie samen te stellen die terecht is gekomen op 20 Years Of Being Skint.

Voor het gemak is een onderverdeling gemaakt in de ‘Classics’ en de ‘Noughties’, uit de beginjaren van deze eeuw. Met Fatboy Slim in de gelederen heb je in ieder geval al snel enkele grote internationale successen in huis. Zo wordt op het eerste schijfje afgetrapt met het in 1999 uitgebrachte ‘Praise You’, één van de grootste hits uit de geschiedenis van het label, maar het is diezelfde Norman Cook die met ‘Eat, Sleep, Rave, Repeat’ in 2013 bijna een geheel nieuwe generatie aan zich wist te binden. Wanneer ook nog een zekere Calvin Harris zich met de remix ervan gaat bemoeien, weet je dat het eigenlijk niet fout kan gaan. Leuk is ook het bijzondere uitstapje van oud-Talking Heads-frontman David Byrne die in 2002 de samenwerking opzocht met X-Press 2 in ‘Lazy’ en daar geheel onverwachts een behoorlijke hit mee scoorde. Het is allemaal op deze compilatie terug te vinden.

Mede-oprichter Damian Harris maakt zich schuldig aan belangenverstrengeling door zelf met zijn Midfield General bij te dragen in ‘Devil In Sport Casual’. Het is een geheel terechte ‘classic’ die van grote invloed is geweest op iedereen die breakbeats, rock, hiphop en house op één grote hoop gooide om daar vervolgens zelf goede sier mee te maken.

Uit een catalogus van bijna drieduizend tracks zijn naast bovengenoemden ook Goose, Tiga, Noisia, Dave Clarke en Sonny Wharton goed genoeg bevonden om deel uit te maken van deze bijzondere collectie, die weliswaar bij vlagen enigszins gedateerd aandoet, maar tegelijkertijd nog altijd een heel positieve uitwerking kan hebben op een ingekakt dansfeestje voor zowel dertig- als veertigplussers.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Various Label:Bertus
Cover The Maccabees - Marks to Prove It

The Maccabees - Marks To Prove ItDe Zuid-Londense indierockers Orlando Weeks (vocals), Hugo en Felix White...

Cover Joe Satriani - Shockwave Supernova

Joe Satriani - Shockwave Supernova Tsja, Joe Satriani . Wat moet je hier nu over kwijt. Behalve dan: wat een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT