RECENSIE: Sweet Bourbon - Live At Trianon

Sweet Bourbon
2015-12-06 Waarom zou je iets van ver halen als je het zo dicht bij huis hebt? Het is de vraag die zich aandient bij beluistering van Live At Trianon, het mini-album dat de Gelderse bluesformatie Sweet Bourbon dit jaar heeft uitgebracht en dat al eerder tijdens de optredens te verkrijgen was. Maar liefst zes ijzersterke tracks zijn er opgenomen in het Nijmeegse café waarnaar in de titel wordt verwezen. Het zijn na diverse bandwisselingen ook nog eens niet de minste muzikanten die er schuil gaan achter deze naam. Zo was de gitarist en tevens oprichter van de band, Chris Janssen, al eens in de Bullfrog Blues Machine te bewonderen en begeleidde de toetsenist, Willem van der Schoof, naast een hele reeks buitenlandse namen, ooit de Oscar Benton Bluesband en Eelco Gelling. Bovendien bevinden er zich in dit gezelschap een uitstekende zanger die regelmatig wordt bijgestaan door The Bourbonnettes, twee dames met een enorm vocaal bereik en een prima ritmetandem op zowel de bas als drums. Kortom, genoeg argumenten dus om eens aandacht te besteden aan dit ervaren stel bluesrockers.

Het moet daar ongetwijfeld een fijne avond zijn geweest in het eerdergenoemde café en dat heeft alles te maken met het muzikaal gebodene want wat hier zoal wordt voorgeschoteld is een heerlijk breed georiënteerde blues-set. Stevige stampers worden afgewisseld met gevoelige en subtiel gespeelde blues-licks waarin ieder bandlid ruimschoots in de gelegenheid wordt gebracht om er heel even op los te soleren. Het vermoeden dat je hier en daar het gevoel hebt dat er sprake is van enige herkenning kan best eens kloppen. Achter de titels staan namelijk gerenommeerde namen vermeld als Chapman, Trout of T. Bone Walker. Van die eerstgenoemde, de zwaar ondergewaardeerde Britse rockvocalist Roger Chapman, is een eigen interpretatie van ‘Moth To A Flame’ zeer verdienstelijk neergezet. Daarnaast is het door Ray Charles bekend geworden ‘I Need No Doctor’ eveneens geslaagd te noemen. T. Bone Walker’s ‘T-Bone Shuffle’ hebben we heel vaak maar ook nog eens in veel mindere uitvoeringen gehoord.

Pas in Walter Trout’s ‘The Love That She Once Knew’ lijkt de band zich enigszins te vergalopperen. Juist composities zoals deze dienen met een enorme overgave gespeeld te worden om de luisteraar echt te raken. De waanzinnig mooie Hammond-klanken van toetsenist Van der Schoof compenseren dit echter ruimschoots en wie het aandurft om deze helden onder de aandacht te brengen verdient in ieder geval zelf alle respect.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Sweet Bourbon Label:Eigen Beheer
Flatliners

The Flatliners - Division Of SpoilsEen zoethoudertje voor de fans, een manier om wat centen te schrapen of een...

Eagle Rock

The Eagle Rock Gospel Singers - Heavenly Fire Zijn relatie was op de klippen gelopen en de band waarin hij speelde was na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT