RECENSIE: Jessie Jones - Jessie Jones

Jessie Jones
2015-11-24 Na twee albums met Feeding People gemaakt te hebben, trekt Jessie Jones haar eigen plan. Positief aan haar solodebuut, Jessie Jones genaamd, is dat ze daadwerkelijk heeft gedaan wat ze wilde. Pop en allerlei andere genres wisselen elkaar af. Jammer genoeg heeft deze aanpak geresulteerd in een album met slechts een aantal sterke liedjes.

Jones is in het bezit van een stem die er mag zijn, maar niet bij elke muzieksoort of zelfs ritme past. Het wilde en daardoor rommelige openingsnummer ‘Sugar Coated’ is bijvoorbeeld niet aan haar besteed. Ze moet mee met de stevige muziek in de refreinen en het is Jones daardoor niet gelukt om variatie in haar zang aan te brengen. Kleinere liedjes als ‘Butterfly Knives’ zijn haar daarentegen op het lijf geschreven. Helaas doet een lomp klinkende vioolpartij, die totaal niet past bij het ingetogen karakter van het nummer, na een tijdje haar intrede.

Muzikaal weet Jones soms goed te verrassen. Bij het maken van ‘Lady La De Da’ zal ze ongetwijfeld geïnspireerd zijn door ‘Within You Without You’ van The Beatles, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het liedje. Jones’ slepende zang vervolmaakt de ontspannen sfeer. Ook in ‘Make It Spin’ klopt de combinatie van haar stem en de muziek. Pop en avant-garde gaan hier samen, waarbij inventieve ritmes elkaar afwisselen. De zanglijnen zitten knap in elkaar en het frisse orgeltje is de kers op de taart.

De tweede helft van het album maakt weinig indruk. ‘La Loba’ is allesbehalve een vervelend nummer, maar ook allesbehalve een reden om deze plaat vaker te draaien. Het is in eerste instantie een folky liedje met een melancholische inslag, dat na een korte onderbreking een uptempo vervolg krijgt dat geen potten kan breken. ‘Nightingale’ heeft eveneens een traditionele inslag. In dit nummer is de clichématige tekst de spelbreker. Hoeveel folknummers zouden er al niet gemaakt zijn waarin varen op de Mississippi voorkomt? Jessie Jones is slechts een half geslaagd solodebuut.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Jessie Jones Label:Sonic Rendezvous
Cover Dornik - Dornik

Dornik - DornikVolgens de bekende uitdrukking zou een goed begin het halve werk moeten zijn....

TLS

This Leo Sunrise - Do Not Always See Filmmuziek. Dat is het eerste wat naar boven komt borrelen als het album Do...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT