RECENSIE: Ivo Rosbeek en de Lotgenoten - Toeval Besjteet Neet

Toeval
2016-02-22 Het idee van een conceptalbum is eenvoudig: een verzameling liedjes met één thema waarbij een muzikale samenhang is gewenst. Een album alsof je een boek leest. Toch is de grens tussen een normaal album en een conceptalbum vaag, aangezien veel artiesten vaak één thema kiezen voor de liedjes op hun album, maar er geen samenhangend verhaal aan koppelen. Neem bijvoorbeeld St. Pepper`s Lonely Hearts Club Band, eenduidige thematiek, maar geen verhaallijn, zoals Tommy van The Who dit juist wel weer heeft. Toch worden beide albums gezien als conceptalbum.

Vanuit dit oogpunt is Toeval Besjteet Neet eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Het Limburgse Ivo Rosbeek En De Lotgenoten koos op een bijzondere manier voor het thema van het conceptalbum. De heren hadden met voorganger Mannen Van De Klok(2013) al een solide conceptalbum met liedjes rondom het thema tijd. Ditmaal hebben ze eigenlijk alles aan het thema toeval gehangen. De totstandkoming is louter gebaseerd op toeval. Dat maakt dat je er in de liedjes juist weer niet zoveel van terug hoort. Ieder bandlid heeft namelijk aan de hand van een aantal strikte spelregels vijf inspiratiebronnen voor het album bepaald. Bijvoorbeeld door op een willekeurig tijdstip naar een nieuwssite te surfen. Hetgeen op dat moment het laatste nieuws was, vormde de inspiratie voor een lied. En zo ging dat op vergelijkbare wijze met een greep uit de boekenkast, de platenkast en televisie- en radiostations. Hierdoor zijn er onderwerpen te horen waar je normaal nooit een liedje over zou maken. Bijvoorbeeld; Waar komen weermannen vandaan? (op het mystieke ‘Mythe Van De weerman’). Zo kan het gebeuren dat een liedje van Rowwen Heze compleet wordt omgedraaid, waardoor ‘D’n Duvel Is Los’, ‘De Ingel Zit Vas’ wordt. Van Rosbeek en zijn lotgenoten komen hoe dan ook origineel uit de hoek.

Het lastige aan Toeval Besjteet Neet is dat wanneer alles op basis van toeval tot stand komt, je moeilijk van een conceptalbum kunt spreken. De doelgroep is daarnaast beperkt aangezien de teksten in het Limburgs zijn. Toch laat een titel als ‘Mythe Van Politikea’ weinig te raden over. De sterke reggaesong is een overduidelijk en gevatte protestsong en daar hoef je niet eens Limburgs voor te verstaan. Aan ‘Ich Kin Dich’ is door het dreigende, broeierige karakter van de muziek snel duidelijk dat het Midden-Oosten een rol speelt in een lied wat gaat over de verschillen in status tussen man en vrouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek Duizend Schitterende Zonnen van Khaled Hosseini de inspiratie vormde.

Met verrassende liedjes als het rockende ‘Troane Van Vuur’, het eerdergenoemde ‘Mythe Van Politikea’ en het vindingrijke 'De Sirene Geet’ hebben Ivo Rosbeek en de lotgenoten een degelijke plaat uitgebracht met hoofdzakelijk typische Nederpopliedjes. Het album zou echter een stuk minder zijn zonder de verhalen achter de liedjes. Gelukkig zijn die allemaal terug te vinden in de hoes.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Ivo Rosbeek en de Lotgenoten Label:Marista
Cover '77 - Nothing's Gonna Stop Us

'77 - Nothing's Gonna Stop UsIn een tijd waarin alle genres langzaam aan verzadigd raken, staan er...

Cover New Years Day - Malevolence

New Years Day - Malevolence Terwijl het nieuwe jaar op de loer ligt, kan een recensie voor een band met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT