RECENSIE: Thus Owls - Black Matter

Thus Owls
2015-12-23 Thus Owls is volgens de oprichters een wezen dat zichzelf blijft veranderen. Waar de vorige plaat Turning Rocks meer folk invloeden bezat, stuurt de nieuwe mini-lpBlack Matter meer richting elektronische muziek. Het Zweeds-Canadese duo probeerde een handvol songs te schrijven vanuit een nieuw perspectief. Het was bijna een heel album geworden, toch hebben ze het weten te beperken tot zes tracks van een half uur. Een vintage Six-Trak synthesizer is het vertrekpunt geweest bij de totstandkoming van deze nieuwe songs. De basis werd gebouwd door de nieuw verkregen synthesizer, een drumcomputer, wat vocalen en een gitaarpartij hier en daar. Het wezen heeft zich overduidelijk ontwikkeld.

Als ‘Asleep In The Water’ begint is de vertrouwde Thus Owls te horen. Een orgel en de stem van Erika Angell geven een authentieke folk sfeer af. Minimale orkestratie maakt de kenmerkende Thus Owls sound af. Om de ontwikkeling te benadrukken, vormt het nummer zich met behulp van een subtiele drop om tot een trippende combinatie van electro en folk. Op ‘Black Matter’ is de intro een vervolg van de evolutie die bij de opener in gang is gegaan. De sfeer is donker en de instrumentatie is wazig, uptempo en bijzonder origineel. Op ‘Shields’ wordt de vintage synthesizer zo ingezet dat de hele sound een paar decennia teruggaat met enorm positieve resultaten.

Black Matter is een prachtige EP die de term mini-lp waardig is. Het werk is dusdanig goed dat de EP met een zucht voorbij lijkt te gaan. Zelfs de intermissietrack ‘Vector’ is fijn om naar te luisteren. Het heeft een plotselinge opbouw en een intense sfeer. Een nadeel is dat de pracht zich past na een aantal luisterbeurten toont. De grote vraag blijft of het concept ook zou werken op een volledige plaat. Deze zes tracks zijn in ieder geval geslaagd. Hopelijk komt het duo snel met nieuw werk, want dit smaakt naar meer.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Thus Owls Label:V2 Records
Cover Stef Bos - Een Sprong In De Tijd

Stef Bos - Een Sprong In De TijdHet is alweer 25 jaar geleden dat Stef Bos zijn grote hit ‘Papa’ scoorde....

Awon

Awon & Phoniks - Knowledge Of Self Met de plaat Return To The Golden Era leverde het duo Awon & Phoniks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT