RECENSIE: Them - The Complete Them 1964-1967

Them
2016-01-27 Voordat Van Morrison succesvol werd als soloartiest speelde hij in Them. De band, met haar mix van keiharde blues en psychedelica, was een inspiratiebron voor latere gezelschappen als The Doors. Met name singles als ‘Gloria’ en ‘Baby Please Don’t Go’ zijn blijven hangen aan de beginperiode van Van Morrison. Verrassend genoeg zijn er maar twee albums uitgebracht van Them. In de boxset Complete Them (1964 – 1967) zijn deze twee albums opnieuw uitgegeven en aangevuld met een derde cd. Op de laatste verzamelen zich enkele outtakes en live opnames.

In het bijgevoegde boekje kun je lezen dat de formatie van Them op beide albums compleet verschilde. Volgens Van Morrison was het na het eerste album tijd voor een nieuwe groep muzikanten omdat hij zich verder wou verdiepen in de soul en zijn voormalige groepsgenoten hier geen interesse in hadden. Dat hoor je ook terug. Op de eerste cd speelt de groep een voortreffelijke rock ’n roll. Oude bluesnummers worden met volle kracht nieuw leven ingeblazen in de beste stijl van de British Invasion, of de Irish Invasion zoals deze beweging eigenlijk zou moeten heten. Zowel op de mondharmonica als vocaal leeft Van Morrison zich helemaal uit. Op de tweede cd hoor je inderdaad een grotere rol voor de soulmuziek. De cover van Bobby Blends’ ‘Turn On Your Love Light’ wordt ten gehore gebracht met al het gevoel dat soulmuziek haar kracht geeft. Tijdens ‘It’s All Over Now, Baby Blue’ hoor je ook al flarden van de grote soulzanger die Van Morrison later zal worden. Op deze tweede plaat valt het rauwe gevoel van de British Invasion nog wel overal te horen. De nummers worden krachtig en energiek gebracht.

De plaat met outtakes bevat ook een aantal prachtige opnames. De tweede versie van ‘Turn On Your Love Light’ laat bijvoorbeeld horen hoe groot de invloed van Them op The Doors was. Het nummer wordt psychedelisch uitgesponnen. De wijze waarop dat gebeurt doet denken aan The Doors’ Live At The Roundhouse. Complete Them (1964 – 1967) is een prachtige boxset die laat horen waar de wortels van Van Morrison liggen. Bovenal zijn het drie cd’s die elke rock ’n roll liefhebber gehoord moet hebben. Drie cd’s lang hoor je de rock ’n roll van de British Invasion op zijn best!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Them Label:Legacy
Cover Mark Lenover - The Trail`s Gone Cold

Mark Lenover - The Trail`s Gone ColdNa maar liefst acht albums in zijn thuisland Canada te hebben uitgebracht...

White Noise

PVRIS - White Noise PVRIS (je spreekt het uit als Paris) is zo’n band waarvan voor de hand ligt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT