RECENSIE: Hexvessel - When We Are Death

Hexvessel
2016-02-15 Hexvessel is de band van de creatieve duizendpoot Mathew McNerney. De tegenwoordig in Amsterdam woonachtige Brit heeft een achtergrond in black metal (Kvohst, Dodheimsgard), maar is nu vooral bekend als frontman van Grave Pleasures (voorheen Beastmilk) waarmee hij zwaar op postpunk en new wave leunt. Hexvessel is echter weer compleet andere koek, want sinds 2009 maakt hij psychedelische rock/folk met deze voor de rest Finse band.

En nu zult u denken: "alweer zo'n bandje met een 60's sound?". Maar nee, gek genoeg lijkt het of de achtergrond van McNerney een frisse kijk op het genre heeft opgeleverd op When We Are Death. De toon is donker maar niet occult. Spiritualiteit, Moeder Aarde en intense emoties staan hier centraal. Dat levert zwierige songs op met een onmiskenbare Doors-invloed zoals opener 'Transparent Eyeball' en het titelnummer (dat is gewoon Jim Morrison!), mede geholpen door een heerlijk Hammondorgel. Ook Deep Purple is hier nooit ver weg.

De folky kant is ook een sterk wapen van Hexvessel. Luister maar eens naar het plechtige 'Cosmic Truth' of het schitterende, verstilde 'Mirror Boy' waar ineens een trompet opduikt. Een mix van Pink Floyd en Black Sabbath hoor je tijdens het dreigende 'Drugged Up On The Universe'. Zo hoor je bij iedere luisterbeurt wel referenties, maar klinkt het eigenzinnig genoeg om niet voor copycat uitgemaakt te worden. Smaakvol is ook de natuurlijke, droge productie waarin ieder instrument mooi te horen is.

In 'Teeth Of The Mountain' horen we McNerney veel emoties in het nummer leggen die extra versterkt worden door een mooie wahwah-solo in het midden. 'Green Gold' klinkt als een ballad die op een Nick Cave album niet zou misstaan. Zo horen we veel moois op When We Are Death en valt er eigenlijk geen misser te noteren. Het blijft knap als een muzikant in verschillende genres volstrekt authentiek kan klinken, een groot compliment aan Mathew McNerney. Hexvessel is 15 en 16 april te bewonderen op het Roadburn festival te Tilburg en zou daar zomaar tot de hoogtepunten kunnen behoren.
Recensent:Mark Michels Artiest:Hexvessel Label:Century Media
Cover Ignite - A War Against You

Ignite - A War Against You Ignite behoeft geen introductie, maar gelet op de releasedatum van de...

Cover Chris - Grijs

Chris - Grijs Chris , een samenwerking tussen zangeres Chris Helsloot en Toontje Lager-...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT