RECENSIE: Lion Shepherd - Hiraeth

Hiraeth
2016-03-28 Lion Shepherd is een progrockformatie uit Polen, opgericht door Kamil Haidar en Mateusz Owczarek, twee relatief onbekende muzikanten die hun sporen binnen en buiten Polen al verdiend hebben. Met hun nieuwe band proberen ze progrock te mengen met Midden-Oosterse klanken, wereldmuziek en Ambient. Het resultaat is te horen op de debuutplaat Hiraeth dat al meteen zeer Oosters begint door de zang van ene Rasm Al Mashan in ‘Fly On’ en die ook in ‘Smell Of War’ opduikt. Langzaam worden de Oosterse klanken naar de achtergrond verdreven door een fijne riff en de zalvende zang van Kamil Haidar. Een voortvarend begin.

De tweede song ‘Lights Out’ doet in het begin stevig denken aan Anathema, maar dan in een ambient versie. Ook dit nummer ontpopt zich uiteindelijk als een redelijk normale, maar goed te pruimen, progrocksong. De stem van Kamil Haidar doet soms denken aan die van Maynard James Keenan van Tool. Als dan de muziek ook wat steviger wordt zoals in ‘Brave New World ’ en gedeelten van ‘Music Box Ballerina’ duikt Lion Shepherd direct de Tool-hoek in. Je kunt slechtere referenties bedenken. ‘Brave New World’ valt ook nog eens op door het fraaie spel op de fretloze bas van Wojctech Rucinski, die samen met drummer Slawek Berny de ijzersterke ritmesectie vormt.

Halverwege de plaat komen we ‘I’m Open’ tegen. Het is een rustig nummer dat wat anoniem langs glijdt, maar gelukkig door het onderhoudend klinkende, vrij stevige en wederom zeer Tool-achtige ‘Past In mirror’ gevolgd wordt. Daarna wordt het weer wat rustiger en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bij de rustige stukken in ‘Wander’ en ‘Infidel Act Of Love’ de aandacht wat verslapt. Het Oosters element is in het afwisselende ‘Smell Of War’ weer zeer ruim aanwezig. Het geeft de muziek een zekere spanning.

Hiraeth is een geslaagd debuut van dit Poolse kwartet dat, wanneer het op deze weg doorgaat de, momenteel met hevige tegenslag worstelende, landgenoten van Riverside achternagaan. Het moet nog iets consistenter en spannender worden, maar de kwaliteit is ruimschoots aanwezig om in de toekomst tot grootse daden te komen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lion Shepherd Label:Glassville Records
Cover Spoil Engine - Stormsleeper

Spoil Engine - StormsleeperVrouwen die brullen, maar anderzijds ook gewoon goed kunnen zingen, zijn hot....

Cover Jordan Klassen - Javelin

Jordan Klassen - Javelin De Canadees Jordan Klassen is een singer-songwriter die je niet snel zult...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT