RECENSIE: Port Noir - Any Way The Wind Carries

Port Noir
2016-05-18 Port Noir is een melancholische progrockformatie uit Zweden die in 2013 hoge ogen gooide met debuutalbum Pulse. De band bracht in 2015 een weinig spectaculaire EP uit en nu, drie jaar na het eerste album komen de heren met Any Way The Wind Carries, een plaat die net als Pulse even 'noir' klinkt als de naam van de band doet vermoeden. Andreas Wiberg, Love Andersson en Andreas Hollstrand hebben zich voor deze nieuwe plaat laten beïnvloeden door jaren tachtig filmmuziek. Of dat terug te horen is mag de luisteraar zelf beoordelen.

Wie de eerste twee releases heeft gemist, Port Noir klinkt als het iets commerciëlere broertje van Tool, iets meer synths en ondanks het zware geluid iets radiovriendelijker. Any Way The Wind Carries doet dankzij de fantastische productie ook wel een beetje denken aan een album waar Trent Reznor aan mee heeft gewerkt. Tijdens de stille stukken hoor je op de achtergrond een totaal andere wereld. De samples en synthesizerlijnen die daar leven, maken het album ontzettend fijn om naar te luisteren. Het album begint met de titeltrack 'Any Way The Wind Carries', een vier minuten durend meesterwerkje dat de toon zet voor de rest van het album. 'Onyx' is de vierde track op het album en door de band als single bekroond, Het tweede nummer 'Earth' is echter even aanstekelijk. Andere uitschieters zijn 'Fur, Rye' en 'Come What May'

Any Way The Wind Carries is een fijn album om te beluisteren. De mathematische ritmes en de donkere gitaren maken het album bombastisch en apocalyptisch. Het album is iets zwaarder dan Neon en dat is positief. Grappig is dat de cover van het album totaal niet past bij de muziek die de band maakt, Port Noir is donderend en ronkend, de hoes is roze met rondjes. Dit is de band echter vergeven. Any Way The Wind Carries is meer dan een prima album.
Recensent:Jaap Schrijver Artiest:Port Noir Label:Century Media
Cover Joe Bonamassa - Blues Of Desperation

Joe Bonamassa - Blues Of Desperation Joe Bonamassa brengt de ene na de andere kwaliteitsplaat uit die vol staat...

Cover Andy Frasco & The U.N.  - Happy Bastards

Andy Frasco - Happy Bastards Wie Andy Frasco & The U.N. ooit live heeft zien optreden, zal begrijpen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT