RECENSIE: AAPNOOTMIES - AAPNOOTMIES

AapNootMies
2016-05-07 Het eerste album van de merkwaardige genoemde band AAPNOOTMIES gaat om jou. Het verhaalt over jou jeugd, beter en rijker dan dat je dit zelf zou kunnen navertellen. Zangeres Dinaira Scheffers heeft misschien ook wel een betere stem dan jij hebt, dus eigenlijk kun je ook gewoon beter dit album in je fotoboek plakken in plaats van een paar stoffige videobanden in een krakende VHS-speler proberen te duwen. Het debuutalbum van deze Haagse band, waarin naast Scheffers een flinke groep muzikanten meer dan hun steentje bijdragen, is een roadtrip door het hoofd van de luisteraar, met elk nummer als lege kleurplaat die de luisteraar met zijn eigen herinneringen mag inkleuren.

Dat in ogenschouw nemende is de bandnaam zo gek nog niet. Iedereen boven een bepaalde leeftijd is bekend met de oude taalbordjes die begonnen met de woorden Aap, Noot en Mies. Een kinderlijk klinkende naam die alleen voor volwassenen op waarde te schatten is, Een beter passende metafoor voor dit album is er niet te vinden. Het grote brein achter deze en alle andere vondsten op de plaat is zoals gezegd Dinaira Scheffers, de oud-zangeres van Ma Forêt die voor dit project van zangtaal is gewisseld. Scheffers heeft het stemgeluid om de luisteraar zo te overdonderen dat op het eerste oog wel erg kinderlijk ogende teksten als ‘Saartje Kom Je Buiten Spelen’ nimmer serieus genomen kunnen worden. In de liner notes worden Jónsi van Sigur Rós, James Blake en Bon Iver als inspiraties genoemd. Laten dat nou precies artiesten zijn die er ook een kunst van maken de luisteraar met hun stem zo te betoveren dat de diepere wateren van hun respectievelijke werken zich haast geniepig aan de luisteraar tonen. Dit kan, en doet Scheffers ook op AAPNOOTMIES en mag een prestatie op zich genoemd worden.

Die muziek zelf komt in feite neer op kleurrijke Nederlandstalige popliedjes die met alles tussen dwarsfluit en harmonium abstracte portretten schilderen van Scheffers' verdriet, geluk, woede, weemoed en alles wat er nog meer in haar hoofd afspeelt. De liedjes beginnen vaak klein, maar bouwen in vier minuten grote melodische torens en breken deze regelmatig ook weer af.

Het debuutalbum van AAPNOOTMIES is de meest betoverende Nederlandstalige plaat die deze recensent in lange tijd gehoord heeft. Abstract en toch specifiek, een album verhalend over iedereen, over Scheffers zelf maar vooral over jou, maar ook een album dat de vooraf gezette vraagtekens bij een naam als AAPNOOTMIES niet alleen weghaalt maar ook nog eens een diepe emotionele waarde meegeeft. Een debuutalbum met de ballen om iets compleet nieuws te proberen en de kwaliteiten om hier volledig in te slagen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:AAPNOOTMIES Label:Eigen Beheer
Cover Ray Lamontagne - Ouroboros

Ray Lamontagne - OuroborosNiet zo lang geleden schreef Ray Lamontagne een postkaart naar zijn meest...

Cover Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Person A

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Person A Frappant, eigenzinnig en ergens een beetje ongerieflijk: Person A , de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT