RECENSIE: Fabrik Royale - The Same Machine

Royale
2016-05-13 ”Every cog counts, let us once more be part of the same machine”. Een diepzinnige slagzin waarmee Fabrik Royale op de binnenkant van haar nieuwe EP het bandconcept omschrijft. Dit motto, het artwork, de eigenzinnige tracktitels, alle vingers wijzen in dezelfde richting. Deze heren moeten wel fan zijn van Tool. Dat is in ieder geval het eerste wat door het hoofd van uw recensent schoot toen hij The Same Machine in zijn handen kreeg. Het was dan ook vrij bevredigend toen dit beeld bevestigd werd bij het opzetten van de plaat. The Same Machine is de opvolger van Fabrik Royale's eerste EP One Eyed Idiot, die welgeteld dertien jaar geleden uitkwam.

Het nakomelingetje van deze Nederlandse rockformatie telt vijf tracks en begint met 'Ignoramus'. Een interessant nummer met tekst gebaseerd op een sci-fi roman genaamd 'Benny and the Jets'. 'The Hierophant' en 'RCKLSS & VLNT', de twee tracks die hierna volgen zijn versassend genoeg even interessant. De eerstgenoemde laat horen dat de ritme sectie van Fabrik Royale meer dan prima is en de tweede zou zo van een Soundgarden album kunnen komen. Donker, progressief, en doordacht. Dat lijken de woorden te zijn waarmee het geluid van de band te omschrijven is. 'Artificial Life' begint met een geheel misplaatst jazz intro maar dat zorgt wel voor dat de luisteraar bij de les gehouden wordt. De plaat wordt afgesloten met het zeven en een halve minuut durende 'Cold Print'

Fabrik Royale heeft met The Same Machine een interessante EP de wereld in geholpen. De heren moeten hier en daar nog wel een beetje aan hun sound schaven en het niveau van eerder genoemde bands wordt niet gehaald maar desalniettemin is het een fijne plaat om naar te luisteren.
Recensent:Jaap Schrijver Artiest:Fabrik Royale Label:Eigen Beheer
Cover The Heavy - Hurt & The Merciless

The Heavy - Hurt & The MercilessSoul. Blues. Funk. Garagerock. Gospel. Gooi het in een blender en je krijgt...

Cover Matt Anderson - Honest Man

Matt Andersen - Honest Man Je zou de Canadese singer-songwriter Matt Andersen kunnen kennen van één van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT