RECENSIE: Mount Moriah - How To Dance

Moriah
2016-06-08 Gegarandeerd dat als the powers that be van de muziekindustrie in een vroeger stadium beter hadden opgelet, zangeres Heather McEntire met veel meer nadruk zou worden gepresenteerd dan nu het geval is. In een wereld waar de huppelende country van Dolly Parton slechts twee jaar geleden nog op Glastonbury te horen was, is het bijna onvoorstelbaar dat het Amerikaanse Mount Moriah in zulke bescheiden kringen kan blijven bewegen. Het is dan ook geen verrassing dat het ongelofelijke Merge Records er wel op tijd bij is. Dat zijn ze namelijk altijd, als het gaat om kwaliteit.

”I Got A Lot Of People Telling Me How To Dance” zingt McEntire zelf. En godzijdank, daar heeft ze lak aan. Fijn zo. Houden zo. Niet te veel aan veranderen graag. De subtiele manier waarop Mount Moriah namelijk al een paar albums lang aan een zeer indrukwekkende stijgende lijn werkt is knap. Het is zo’n band die je liever voor jezelf houdt. Eigenlijk hoeft niet iedereen te weten wat een schitterende plaat ook How To Dance weer geworden is. Eentje die, in vergelijking met de rest van het oeuvre op zichzelf staat qua positiviteit en luchtigheid maar naadloos aanhaakt bij haar voorgangers. De prachtige, kraakheldere stem behoeft weinig toeters en bellen. Die hoeven we zodoende ook niet te verwachten Het is alt-country in de zon. Onvervalste karaktervolle Americana, gebracht met de nodige snik, maar wel eentje die hoopvol stemt.

Iets wezenlijks proberen te vinden in een surrealistische wereld gaat je makkelijker af in het daglicht. Ploeteren door de nacht is lastig zat. Dat weet iedereen. Toch weet tegelijkertijd ook iedereen dat al die lucht en zuurstof je onmeetbaar kwetsbaar maakt en dat voorzichtigheid geboden is. En dat is precies wat de band uit North Carolina zo mooi weet te verpakken. Het donkere en soms gejaagde van de voorgaande platen ligt wel zeker op de loer in tracks als ‘Higher Mind’ en het bloedmooie ‘Davis Square’ maar het slokt je nergens op. Daar zijn de melodieën te kleurrijk en dansbaar voor. Een werkelijk schitterend album.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Mount Moriah Label:Merge Records
Cover Prince Rama - Xtreme Now

Prince Rama - Xtreme NowSinds 2008 vormen de zussen Taraka Larson en Nimai larson het duo Prince...

Cover Big Ups - Before A Million Universes

Big Ups - Before A Million Universes Big Ups uit Brooklyn, New York slingert met Before A Million Universes...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT