RECENSIE: Heron Oblivion - Heron Oblivion

Heron Oblivion
2016-04-27 Heron Oblivion bestaat uit twee muzikanten van de psychedelische rockband Comets On Fire, Noel von Harmonson en Ethan Miller, die samen met de folkzangeres Meg Baird een zogenaamde supergroep zijn begonnen. Ze noemen hun muziek onder andere Funeral Folk, Pastoral Pop en Field Rock. Verwarrende termen, een term als folky bluesrock past net zo goed. Al met al een interessante groep muzikanten. Ze kwamen in 2013 bij elkaar door een gemengde voorliefde voor erg specifieke genres. Typisch. Dit debuut heeft als uitgangspunt spookachtige vocalen vergezeld door effect gedreven gitaarwerk.

De eerste noten van ‘Beneath the Fields’ hebben wat weg van ‘Lullaby’ van The Cure. Dromerigheid is wat de twee artiesten met elkaar gemeen hebben. Maar daarna houdt het snel op. Het heeft verder wat weg van psychedelica, maar ook hier is de vergelijking niet helemaal te maken. Waar psychedelische muzikanten vaak afdwalen, weten de heren en dame in Heron Oblivion binnen de perken te blijven. Dat is de kracht van de groep. Je verwacht namelijk dat ze ergens compleet over de schreef gaan. Net op het moment dat de solo op eerder genoemd nummer ontploft, neemt de band een diepe adem en horen we het relaxte intro weer. Heerlijk.

Zo heeft Heron Oblivion over het hele album prachtige stukken verstopt. Een hoog niveau van discipline doet ze goed. Bij het tien minuut durende ‘Rama’ zijn er talloze momenten waar het kan ontsporen, maar het gebeurt net niet. En dan, helemaal aan het einde gebeurt het toch en wordt ‘Rama’ compleet fuzzed out afgesloten. Er gebeurt teveel om in één keer tot je te nemen. Het loont om de plaat meerdere malen te beluisteren. Een minpunt is dat de nummers binnen het genre niet veel meer afwijken. Dit is Heron Oblivion en daar doe je het maar mee. Prima.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Heron Oblivion Label:Subpop
Cover Matthew Bourne - Moogmemory

Matthew Bourne - MoogmemoryVeel elektronische muzikanten proberen hun muziek zo organisch mogelijk te...

Cover Cullen Omori - New Misery

Cullen Omori - New Misery New Misery is het debuut van de Amerikaan Cullen Omori , die van 2007 tot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT