RECENSIE: Explosions in the Sky - The Wilderness

EINS
2016-04-08 De muziek van Explosions In The Sky wordt vaak omschreven als dynamische, instrumentale indierock. Maar het is misschien nog wel meer dan dat. Het kwartet uit Texas brengt verschillende sounds bij elkaar waardoor er een uniek kunstwerk ontstaat. Hierdoor wordt hun muziek ook erg vaak gebruikt in films, series en zelfs in games. Aan ervaring ook niets tekort, want inmiddels is alweer het zesde album uit: The Wilderness. Elk nummer op dit album heeft iets magisch en de titels passen goed bij de albumnaam. Dit album is een avontuur voor het oor.

Wat meteen duidelijk wordt, is dat er niet per se zang nodig is om een nummer geweldig te maken. Openingsnummer ‘Wilderness’ laat sprekende bassounds en snelle drumslagen horen. De track wordt intens opgebouwd naar verrassende momenten van noise met veel charme.
De titels van de nummers zijn niet zo maar gekozen, ze geven betekenis aan de tracks. Zo ook ‘Logic Of A Dream’, dat wel bewijst dat dromen helemaal niet logisch zijn. Door snel te wisselen van tempo en het plotselinge gebruik van hele verschillende tonen, voelt de sfeer een beetje eigenaardig. Er is zo veel te ontdekken in dit nummer. Het talent van de band wordt maximaal benut door van een heel minimalistische sound toe te werken naar complete chaos.

Het beste nummer van het album is toch wel ‘Disintegration Anxiety’. Het lied begint met een kenmerkende toon, waar een flinke echo wordt gecreëerd. Gevolgd door zware gitaartonen en een fijne beat, krijgt dit nummer steeds meer vorm. De hele sfeer om het nummer heen maakt dat je niet kan stoppen met luisteren. Toch zijn er ook wat mindere nummers te vinden op het album. Zo bevatten bijvoorbeeld ‘Infinite Orbit’ en ‘Tangle Formations’ veel herhaling, waardoor de aandacht een beetje wegvalt. Maar deze nummers hebben toch charme en bewijzen waarom je de band vaak terug hoort in films en series.

Het zesde album is opnieuw heel mooi. Explosions In The Sky weet van aanpakken en zal niet snel teleurstellen. Er valt veel te ontdekken op The Wilderness en je zult daar ook niet snel mee klaar zijn. Een aanrader voor iedereen die toe is aan een verwennerij voor de oren.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Explosions in the Sky Label:Bella Union
Cover Beyond God - A Moment Of Black

Beyond God - A Moment Of BlackWederom een debuut in female fronted metalland, het genre waarin een flink...

Cover The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It

The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful... The 1975 ,het kwartet uit Manchester dat voor een verrassing zorgde met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT