RECENSIE: Carnival Youth - Propeller

CY
2016-07-21 Carnival Youth won dit jaar de European Border Breakers-award op Eurosonic. Met hun nieuwe plaat Propeller laat de band uit Letland nog eens goed horen waar ze die prijs aan verdiend hebben: interessante, garage-achtige indierock met een experimenteel randje. Er is nog genoeg te leren voor de vier jonge Letlanders, maar Propeller belooft veel voor de toekomst.

Het album trapt af met wat één van de hoogtepunten van het album zal blijken: ‘Connection Lost’ is een prachtig dansbaar festijn met een catchy zangpartijtje. Daarop volgt ‘Hunting Sun’, een lekker garagerock nummer, maar wel een wat ongeïnspireerde compositie. Fluctuaties van kwaliteit zijn de band niet vreemd, en ook op dit album zigzaggen de Letlanders weer volop over het kwaliteitsspectrum heen en weer.

‘Seagulls On Bicycles’ werkt dan bijvoorbeeld weer als een trein. Het had zo een nummer van Franz Ferdinand kunnen zijn, met catchy pianogepingel en een toffe abstracte tekst. Maar op nummers als ‘iq7/4’ en 'Iloveyous' laat de band de bal weer volledig op de vloer denderen en produceren ze saaie en veel te simplistische muziek. Maar net zodra je denkt de band af te kunnen schrijven als een verzameling inspiratieloze withoofden, komen ze met nummers als ‘Surf’, en het prachtige ‘Underneath the Water’. Prachtige Indiebands als Foals, The Kooks, en The Wombats, zijn allen terug te horen op deze twee nummers maar toch verliest de band geenszins hun eigen geluid. Het zijn songs als deze die enorm veel hoop voor de toekomst geven als het op Carnival Youth aankomt.

“Carnival, omdat je tijdens het carnival kan zijn wie je wilt, Youth, omdat we jong zijn,” zo verklaarde frontman Edgars Kaupers de naam van de band. Dat ze jong zijn, is onmiskenbaar terug te horen in de muziek. De band moet zichzelf nog een beetje vinden, zo blijkt uit de onsamenhangendheid van het album en de pogingen tot innovatie die soms werken en soms net niet succesvol zijn. Maar vooral kent het album een stel tracks die echt goed werken en enorm veelbelovend zijn voor de toekomst. Carnival Youth is er eentje om in de gaten te houden.
Recensent:Marijn Smid Artiest:Carnival Youth Label:Dying Giraffe Recordings
Clapton

Eric Clapton - I Still DoEén keer in de zoveel tijd duikt het gerucht op dat Eric Clapton zijn gitaar...

Cover Discohen - Popular Positions

Discohen - Popular Positions “I was made for lovin' you baby, you were made for lovin’ me.” Deze woorden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT