RECENSIE: Paul Mulder - Rivier

Mulder
2016-07-27 “Paul Mulder: Handgemaakte muziek” luidt de leus op de website van deze Gelderse liedjesmaker. “Handgemaakte muziek” duidt in eerste instantie vooral op nietszeggende diepzinnigheid. Misschien dat dit ook wel goed past bij Mulder, hoewel zijn teksten over het algemeen niet echt diepzinnig, maar juist vrij duidelijk en voor de hand liggend zijn. Ook muzikaal is Mulder niet echt diep- of eigenzinnig. Simpele Nederlandse chansons die vooral worden gekenmerkt door een accordeon en een banjo. Dat laatste instrument doet daardoor bij vlagen denken aan de saaiste nummers van Daniel Lohues.

Het verschil tussen Lohues en Mulder heeft vooral te maken met het feit dat Lohues een echte muzikant en artiest is en dat Mulder vooral gewoon lekker liedjes wil maken. En in dat licht moet hij dan ook bekeken worden. Want ga je Mulder op het niveau van echte kunst beoordelen, dan valt er weinig over hem te vertellen. Maar zijn website pronkt niet voor niets met de volgende tekst:

“Paul treedt voor iedereen op, bij alle mogelijke gelegenheden! […] Denk aan theater, festival, huiskamerconcerten, feesten, bruiloften en partijen, herdenkingen, plechtigheden, uitvaarten of voor welke gelegenheden dan ook. Voor feestgangers, ouderen, kinderen, mensen met een verstandelijke beperking of dementie, liefhebber van luisterliedjes. Kortom: voor iedereen die van muziek houdt!”.

Duidelijk dus. Mulder is iemand die je kunt boeken voor een gematigd formeel evenement waar ook je ouders en collega’s bij aanwezig zijn. Zijn muziek past daar prima bij. Het is simpel en prikkelt absoluut niet de muziekconnaisseur, maar het zorgt wel voor sfeer. En op aanvraag kan hij alleen maar leuke vrolijke liedjes spelen, of soms ook een liedje met een treurige ondertoon. Net waar je zelf zin in hebt.

Paul Mulder maakt muziek voor iedereen die van muziek houdt, maar verder geen idee heeft wat dat precies inhoudt. De kenner of échte liefhebber zal zijn tenen krommen, maar daar maakt Mulder dan ook geen muziek voor. Hij is er voor de mensen voor wie muziek iets is wat bestaat maar verder weinig echte betekenis heeft. Lekker Nederlandstalige liedjes voor op de achtergrond.
Recensent:Arthur Matze Artiest:Paul Mulder Label:Eigen Beheer
Cover The Sensational Second Cousins - Earthquake!

The Sensational Second Cousins - Earthquake!Twee achterneven uit Klazienaveen spelen in een band en die band heet The...

Cover De Heer James - Voor Alle Leeftijden

De Heer James - Voor Alle Leeftijden Voor Alle Leeftijden is een album geschreven door kinderen die in hun jonge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT