RECENSIE: Tom Neven - Closer

Neven
2016-06-20 Hij zegt zelf dat hij niet op zoek is naar perfectie, maar naar het juiste gevoel. Dat is waarom Tom Neven over persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen zingt. Het belangrijkste in zijn muziek is zijn stem, gitaar en een goed verhaal. De singer-songwriter uit Etten-Leur heeft zijn eerste soloplaat uitgebracht, naast zijn taak als frontman in de band Lost Lions Of India. Op Closer horen we wie Tom is en wat hij verder nog in huis heeft.

Het gitaarspel valt direct op. ‘Follow Me Home’ begint rustig, maar het lijkt alsof Tom zich steeds meer op zijn gemak voelt. De gastmuzikante die de achtergrondzang verzorgt, zorgt voor wat extra dynamiek. De lange uithalen zitten vol emotie en de gitaarakkoorden worden met extra kracht gespeeld om dit gevoel versterken. Titeltrack ‘Closer’ heeft veel weg van een liefdeslied. Er worden violen ingezet in het couplet. De inzet van het refrein is iedere keer erg goed, er zit structuur in. Trots, liefde en ook een beetje boosheid vind je allemaal terug in dit nummer.

Hoewel vrijwel op het hele album de akoestische gitaar wordt gebruikt, is in ‘Wash It Away’ de elektrische gitaar aan de beurt. Het goede verhaal zoals in de andere nummers, ontbreekt hier echter. Hierdoor heeft de track weinig inhoud, maar is het door de sound wel leuk om naar te luisteren. In ‘Time’ wordt daarentegen een ijzersterk verhaal verteld. Dit is een van de beste nummers op de plaat. Ook in ‘The Stranger & Me’ is Tom erg sterk in het verwoorden van zijn gevoel. De spanning wordt opgebouwd door de tempowisselingen op de gitaar. Hoewel het soms iets te hoog is voor hem, maken de gevoelige uithalen dat goed. Afsluiter ‘Fool You Loved’ is erg zacht en rustig gezongen. Tom zingt niet over bloemen en bijtjes, maar daar is muziek ook niet altijd voor bedoeld. Een erg mooie afsluiter van dit album.

Zijn debuutalbum Closer bevat veel persoonlijke verhalen en dat is misschien waarom je veel sympathie voor Tom Neven krijgt. Keer op keer neemt hij je mee door zijn gedachtes. Niet altijd perfect gezongen, maar dat is niet erg als je de muziek kan voelen. Dit album is een goed begin voor nog zoveel meer en wij zijn er benieuwd naar.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Tom Neven Label:Eigen Beheer
Cover Bløf - Umoja

Bløf - UmojaOp de elfde editie van Concert At Sea, het festival dat Bløf eigenhandig...

Niva

Cirrha Niva - Out Of The Freakshow Zeven jaar op een album wachten is lang, heel lang. Het is iets waar alleen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT