RECENSIE: White Zombie - It Came From N.Y.C

White Zombie
2016-08-31 White Zombie, de band, is al een tijd niet meer onder ons. Haar oprichter Rob Zombie (Robert Cummings) is muzikaal nog wel actief, maar blijft toch altijd die zanger van White Zombie. De band wordt over het algemeen weggezet als metalband, maar dat slaat eigenlijk vooral op haar laatste twee platen, die het grote publiek ruimschoots bereikten. In de periode daarvoor speelde de band een soort sleazy noiserock. De enigszins neurotische muziek in combinatie met de doordringende stem van Rob Zombie en het lo-fi geluid maakte de muziek van New Yorkers niet altijd even gemakkelijk luisterbaar.

De eerste twee albums en vier EP’s die het levenslicht zagen tussen 1985 en 1990 zijn nu verzameld in een box, bestaande uit drie cd’s of vijf LP’s. Goed nieuws dus voor de White Zombie fans. De fraai vorm gegeven, vrij prijzige, box is een lust voor het oog, maar wij hebben ter recensie slechts een schijfje gekregen met een kleine bloemlezing van veertien songs hieruit. Het lijkt ons genoeg om een beeld te vormen. Je moet overigens wel erg van White Zombie houden om de volledige box uit te zitten. Maar een cd’tje met veertien nummer is goed te doen. De kenners hebben natuurlijk allang alle muziek van de band, maar dit is wel het juiste moment om alle losse cd’s te verruilen voor deze box.

De muziek, daar kunnen we kort over zijn. Ondergetekende heeft meer op met het latere, meer metal georiënteerde, werk van de Amerikanen, maar de albums Soul-Crusher en Make Them Die Slowly worden gezien als noiserockklassiekers, waarbij die laatstgenoemde al een beetje de overgang naar een meer heavy metalgeluid laat horen. Daardoor zijn nummers als ‘Demonspeed’ en ‘Murderworld’ al wat beter te pruimen. Bij de laatste EP van deze compilatie, is de overgang van noiserock naar metal al bijna compleet. Dat is goed te horen bij; ’Love Razor’. Afgezet tegen de onstuimigheid van Soul-Crusher zijn die nummers een ware verademing. De tussenliggende EP’s zijn van wisselende kwaliteit, maar horen natuurlijk thuis op deze box die een prima overzicht van de eerste jaren van White Zombie oplevert.
Recensent:Jan Didden Artiest:White Zombie Label:Konkurrent
Cover Jherek Bischoff - Cistern

Jherek Bischoff - CisternEen bezoek aan een enorm ondergronds waterreservoir in de staat Washington,...

Scott & Charlene

Scott & Charlene's Wedding - Mid Thirties Single Scene Mid Thirties Single Scene is het derde album van de Australische band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT