RECENSIE: Deun van Seun & Kees van Hondt - Feestwaarts!

Feestwaarts
2016-11-11 Wanneer Lowlands op zijn einde loopt en de slotact zijn opwachting maakt, worden de planten en bomen op het volledige terrein van een snoeisessie voorzien. Je kunt namelijk de tent niet in zonder een tak bij je te hebben als Kees van Hondt zijn opwachting maakt. De DJ is inmiddels uitgegroeid tot een ware cultheld met een eigen KeesFEEST en de derde Keesdag op 27 december. Of hij nu op een strak dancefeest draait of op een rock- of popfestival staat, het is gegarandeerd feest.

Bij Deun van Seun zal dan weer niet zo snel een lampje gaan branden, maar Jankobus Seunnenga speelde ooit in, volgens Oor de beste punkpopband van Nederland, Kobus gaat naar Appelscha en hij was de helft van A.D.H.D duo Pigmeat. Deun van Seun heeft als uitgangspunt om voor contrast te zorgen tegenover al die bands die met hun Weltschmerz erg zwaar op het gemoed van de luisteraar drukken. Deun van Seun bezingt met vrolijke noot onderwerpen als liefde, dood, wuivend graan, korfbal, een koe op zolder. Kortom de belangrijkere zaken in het leven.

Wanneer twee van dit soort feestneuzen de handen ineen slaan, moet er een ontzettend groot volksfeest ontstaan. Om hier enig idee bij te krijgen hebben de heren het album Feestwaarts! uitgebracht. Een album waarop oud-Hollandse liedjes als ‘De Mosselman’, ‘Zagen, Zagen’ en ‘De Poppenkraam’ in een nieuw jasje en zelfgeschreven carnavalskrakers als ‘De Hoepsasa’ en ‘Boem! Boem! Boem! Boem!’ elkaar in hoog tempo afwisselen. Iets wat naar eigen zeggen in deze tijd van ontreddering, ellende en meisjes met gitaren bittere noodzaak lijkt.

Maar wat moet je als serieuze recensent met een album met muziek waarvoor je minstens tien bier nodig hebt? Precies, het op een zuipen zetten en dan kijken of de liedjes het gewenste effect hebben. Dat tijdens de (zuip)sessie de drang opborrelde om geheel in stijl met delen van gekortwiekte planten uit de tuin te gaan rondlopen, zegt genoeg. Zeker ‘Joran (Hij Die Er Nog Is…)’ kan op een eenmanspolonaise rekenen. Het is niet alleen de melige melodie, maar vooral de hilarische tekst die de show steelt. Wie had kunnen denken dat Joran van der Sloot anno 2016 het onderwerp van een geheide carnavalskraker zou zijn? Ook het gortdroge ‘Een Liedje Over Korfbal’ doet het goed, zelfs als je het album vervolgens in nuchtere staat nog eens draait.

Al te serieus moet je Feestwaarts! natuurlijk niet nemen, maar als je niet kunt wachten tot het carnaval is, of je om welke reden dan ook oud-Hollands wilt feesten, is het album een absolute aanrader.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Deun van Seun & Kees van Hondt Label:Marista
Cover Suicidal Tendencies - World Gone Mad

Suicidal Tendencies - World Gone MadMike Muir is boos. En dat is goed nieuws! World Gone Mad heet de nieuwe...

De Burgh

Chris de Burgh - A Better World Hij ligt er al lang niet meer wakker van. Chris de Burgh heeft met A...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT