RECENSIE: Walter Broes & The Mercenaries - Movin`Up

Broes
2017-04-06 De liefhebbers van een uiterst authentiek muzikaal geluid, zoals Rhythm & Gut-Bucket Blues, Rockabilly, Rock & Roll en diverse andere rootsklanken kunnen hun hart ophalen met het album dat Walter Broes & The Mercenaries enige tijd geleden uitbrachten. Jarenlang kon er in de Lage Landen, en ver daarbuiten, volop worden genoten van The Seatsniffers, het Belgische Rockabilly-kwartet dat al vanaf het prille begin kon rekenen op aanzien van zowel publiek als pers. Het bericht dat het illustere viertal er in 2012 plotseling mee ophield kwam voor velen als de bekende donderslag bij heldere hemel. Na een langdurige pauze is de stilte verbroken en gaat Broes verder met waar hij indertijd is gebleven. Het is de eerste nieuwe band van Broes onder eigen naam, sinds het uiteenvallen van bovengenoemde groep. De break heeft hem duidelijk goed gedaan. De guitarist/singer-songwriter heeft er voor gekozen om bij deze doorstart als trio door het leven te gaan. Voor het opnemen van Movin’ Up, dat wij voor het gemak maar zijn solodebuut noemen, heeft hij medewerking gekregen van enkele zeer getalenteerde zielsverwanten die eveneens hun sporen hebben verdiend in de bovengenoemde muzieksoorten.

Al vanaf de begintonen van de titeltrack en het swingende ‘Come On Down’ lijkt het er op dat er aan enthousiasme en energie nauwelijks is ingeboet. De surfers komen aan hun trekken met ‘Closed’ en wie op zoek gaat naar spanning komt aan zijn gerief bij beluistering van het onheilspellende ‘Downtime’, waarin de donkere vocalen van Triggerfinger-boegbeeld Ruben en de prachtige pedal-steelklanken voor aangename rillingen zorgen. Een ander hoogtepunt is ‘Black Star’, een obscure en van Elvis afkomstige track die ooit nog eens in een andere uitvoering in de film Flaming Star te horen was. Ook het door Ronnie Self gecomponeerde ‘I Got My Own Kick Going’ lijkt hem als een op maat gesneden jasje te passen. Broes heeft er weer duidelijk zin in, zoals blijkt uit het veelzeggende ‘Don’t You Ruin My High’, waarin een heerlijk rauwe saxsolo de hele zaak opleukt.

Voor diegenen die er na aanschaf en beluistering van Movin’ Up nog geen genoeg van kunnen krijgen is er goed nieuws: Walter Broes heeft al aangegeven dat er al wordt gedacht aan een opvolger. Wat ons betreft gaat hij samen met zijn Mercenaries net zulke mooie momenten tegemoet als met zijn vorige band, die nog altijd bekend staat één van de beste bands die er op dit gebied in deze contreien heeft rondgespookt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Walter Broes & The Mercenaries Label:Bertus
Spawn

Spawn - Dance Of The LunaticsDeze 7-koppige band uit de Achterhoek heeft inmiddels al heel wat opzien...

Cover Any Vegetable - Veg Out!

Any Vegetable - Veg Out! Geef hier maar eens een label aan. Want wat voor muziek maakt het Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT