RECENSIE: Leonard Cohen - You Want It Darker

Cohen
2016-11-30 Leonard Cohen overleed begin november. Enkele weken daarvoor bracht hij zijn laatste album uit. Op You Want It Darker valt er nog eenmaal te genieten van Cohen op zijn allerbest. Na een ongelukkige val eerder dit jaar nam hij vanuit zijn woonkamer in Los Angeles You Want It Darker op. Zoon Adam Cohen produceerde de plaat.

De dood speelt een centrale rol. Het naderende einde druipt overal door heen. Tijdens de opener bezingt Cohen al ”If you are the dealer, I am out of the game”. De begeleiding is duister. De drumcomputer klinkt rauw, het achtergrondkoortje doet denken aan een zware kerkdienst. Het nummer grijpt je. Met een lichtere begeleiding lijkt ook ‘Traveling Light’ een nummer van afscheid. Eerder dit jaar stierf de Marianne uit ‘So Long Marianne’. Cohen ontmoette de Noorse muze op het Griekse eiland Hydra. Als Cohen ”Goodnight goodnight, my fallen star” zingt is dit een duidelijk eerbetoon, verderop klinkt het refrein ook meer zelfreflectief: ”I’m running late, they will close the bar”. Marianne wordt geëerd met prachtige Griekse melodie, en een vleugje Balkan gebracht door de viool. Het is met negen nummers een korte plaat, maar elk liedje is raak.

Geen moment was de Canadese dichter zo actief als in de toegift op zijn carrière. Cohen was gestopt, maar keerde terug vanuit zijn zelfgekozen isolement omdat zijn geld was gestolen. Het bleek een gift. De terugkeer bracht vele prachtige optredens en enkele van zijn beste albums. Zoals hij ook live altijd verscheidene malen terug keerde voor een extra toegift, zo is ook You Want It Darker één van de recente albums die eigenlijk niemand meer verwacht had. Een duister album waar de dood geen moment afwezig is, maar ook een album gevuld met liefde en opgenomen met een knipoog. De combinatie van literaire teksten en subtiele begeleiding, geïnspireerd door muziek van over de hele wereld heeft een kracht die enkel Leonard Cohen bezit. You Want It Darker is zelfs voor Cohen van een uitzonderlijk hoog niveau.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Leonard Cohen Label:Sony Music
Cover Soulburn - Earthless Pagan Spirit

Soulburn - Earthless Pagan SpiritIn ons eigen kikkerlandje verrees ergens in de jaren negentig Soulburn , een...

Cover Robbie Williams - The Heavy Entertainment Show

Robbie Williams - The Heavy Entertainment Show David Bowie, Prince, Leonard Cohen, de iconen vallen bij bosjes en gezien de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT