RECENSIE: Touché Amoré - Stage Four

Touche
2016-12-05 Touché Amoré is bezig aan een intensief en goed jaar. Hebben de heren met het in 2013 verschenen Is Survived By al een knaller van jewelste afgeleverd, ze gaan hier met Stage Four zeker overheen. Het is een harde, maar zeer persoonlijke plaat geworden. Jeremy Bolm zingt over het verlies van zijn moeder en doet dit met zo’n ontzettende oprechtheid dat het moeilijk is om niet met hem mee te leven. Opener ‘Flowers And You’ begint sfeervol, maar mondt al snel uit in de toon die de rest van het album volgt: chaotisch, snel, en doeltreffend: ”I’m homesick/And living in the past/Seemingly unfazed and/Strong when anyone asks”.

Bolm laat horen dat met elf nummers het wegzingen van frustratie, boosheid en pijn er ook een flinke dosis diversiteit te vinden is en bij vlagen de band ook wat meer de punk- en indiekant op laat zoeken. Touché Amoré laat niet alleen louter screamo horen, maar durft ook buiten de gebaande paden te treden. ‘Displacement’ is hier misschien wel het beste voorbeeld van; de band combineert venijnige gitaren met een doordringende bas, allen onder de bijna pijnlijke schreeuwen van Bolm. Wat het echt persoonlijke is op het album, is zijn hart.

Het geheel levert een flink aantal kippenvel momenten op, bijvoorbeeld ook in ‘Palm Dreams’, als Bolm zingt hoe hij de geschiedenis van zijn moeder thuis aan het herbeleven is. Afsluiter ‘Skyscraper’ is de kers op de taart, waar Bolm en band alles uit de kast halen en de hele ervaring misschien wel op de meest bevrijdende manier afsluiten. Een muur van gitaren en schreeuw trekt zich op, en vaagt de slechte herinneringen misschien wel deels weg. Het subject van Stage Four mag dan een zeer zwaar en beladen zijn, het album is bij vlagen ook zeer bevrijdend en ergens opbeurend. Om maar te concluderen: met afstand de beste plaat van het jaar. Eentje om naar terug te keren.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Touché Amoré Label:Epitaph
Cover Chris Robinson Brotherhood - If You Lived Here, You Would Be Home By Now

Chris Robinson Brotherhood - If You Lived Here, You Would Be Home By NowDat de Gallagher broertjes een op zijn minst turbulente relatie hebben moge...

Cover Soulburn - Earthless Pagan Spirit

Soulburn - Earthless Pagan Spirit In ons eigen kikkerlandje verrees ergens in de jaren negentig Soulburn , een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT