RECENSIE: Eye - Vision And Ageless Light

Eye
2016-12-05 Na het uitbrengen van hun tweede album ging het duo Brandon Smith en Lisa Bella Donna van de band EYE direct aan de slag met de opvolger. Het momentum en de vruchtbare sessies van de voorganger wilden ze vasthouden en maandenlang werken en schaven aan de nieuwe nummers ging vooraf aan Vision And Ageless Light. Bij de uiteindelijke opnamen werd gebruik gemaakt van klassieke opnametechnieken en instrumenten. Hierbij wisselde wel de samenstelling van de band nadat de gitarist en bassist op een vriendschappelijke manier afscheid hadden genomen. Het resultaat is een psychedelische rock plaat die herinneringen aan de vroege jaren zeventig oproept.

Dit is niet direct duidelijk wanneer geopend wordt met het sinister klinkende ‘Book Of Dead’, een instrumentaal nummer waarin het lijkt of een soort haperend strijkorkest aan het spelen is. Het experimentele nummer voelt wat overbodig aan wanneer je de rest van de plaat beluistert. De overgang naar het het heftige stukje space rock in ‘Kill The Slavemaster’ is namelijk behoorlijk groot. ‘Searching’ lijkt een soort eerbetoon aan de jaren zeventig hardrock met halverwege gitaarwerk wat heel erg aan passages uit ‘Fire’ van Jimi Hendrix doet denken.

‘Dweller Of The Twilight Void’ is vervolgens een vrij onopvallend akoestisch liedje wat wel even voor rust zorgt, maar tegelijkertijd wat uit de toon valt. Het episch bedoelde sluitstuk is zonder twijfel ‘As Sure As The Sun’ wat langer duurt dan de voorgaande vier nummers bij elkaar. De eerste vijf minuten klinken als een soundtrack van een film, waarna een soort complete rock opera zich ontvouwt die uit zijn voegen barst van de variaties en soms van de hak op de tak springt. Het zit razendknap in elkaar maar soms ontbreekt enige samenhang. Tussendoor hoor je af en toe weer de psychedelische zang die hier en daar spaarzaam aanwezig is op de hele LP.

Na afloop duizelt het je gewoon van alles wat je hebt gehoord en rijst toch wel de vraag wat nu precies de bedoeling is geweest. Natuurlijk is het te verwachten dat met de referenties naar oude prog rock je wel wat bombastische stukken mag verwachten, maar EYE lijkt zich hier soms wel heel erg te verliezen. Ook klinken sommige stukken heel erg hard waar enige dynamiek welkom was geweest. En ondanks de rijke instrumentatie en knappe uitvoerig is daarmee Vision And Ageless Light toch niet helemaal geslaagd.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Eye Label:Bertus
Cover Enemy Of Reality - Arakhne

Enemy Of Reality - ArakhneSymfonische metal met vrouwenzang, oftewel female fronted metal, het is iets...

Cover Veil of Mist - Disenchantment

Veil of Mist - Disenchantment Als een band twaalf jaar na haar oprichting pas met een debuutalbum op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT