RECENSIE: Once Human - Evolution

ONce Human
2017-03-09 Melodieuze deathmetal lijkt meestal te komen uit Scandinavië en dan met name uit Zweden. Maar het als melodieus deathmetalgezelschap te boek staande Once Human komt uit Los Angeles, niet de meest voor de hand liggende plek als je aan deathmetal denkt, maar de band weet het zonnige klimaat te weerstaan door duistere deathmetal te spelen met een flinke groovemetal tic. Het is inderdaad heel duidelijk te horen dat dit geen Zweeds product is. De vrij technische deathmetal doet hier en daar soms wel wat denken aan Death en omdat ex-Machine head gitarist Logan Mader in Once Human is te vinden horen wel degelijk een flinke Machine Head-groove terug in de muziek, waardoor ook weer direct namen als Sepultura en Soulfly te binnen schieten.

In drie kwartier komen negen songs voorbij die veelal in midtempo lomp voorbij grooven en het melodieuze aspect is bij nader inzien wel wat minder dan we van de Europese (lees: Zweedse) varianten gewend zijn. Het is vooral een hoop energieke lompheid die door een vette ritmesectie en de hese grunt van zangeres Lauren Hart in het gareel wordt gehouden. De riffs zijn niet heel spannend en na een aantal songs heb je het eigenlijk wel gehoord. Als er even wat melodieuzer gitaarwerk voorbij komt zoals op ‘Gravity’ of ‘Paragon’ worden we wel weer blij. Alleen is het emo-stemmetje in dit laatste nummer behoorlijk misplaatst. Het verpest het hele, in aanzet prima, nummer. Ook op ‘Drain’ en ‘Eye Of Chaos’ horen we de clean vocals van Hart binnen komen, maar het is geen succes door het eveneens te hoge emo-gehalte. Niet meer doen., het past stomweg niet binnen deze stijl muziek.

Evolution is een aardig album, maar geen hoogvlieger binnen het genre. Daarvoor is het wat te eenvormig en gewoontjes. De songs gaan, doordat er te weinig echt memorabele riffs langskomen, te veel op elkaar lijken. Maar houd je van vette groovende typisch Amerikaanse beukmetal en vind je af en toe een vermoeid klinkend stemmetje geen bezwaar, dan is dit jouw album. Van Logan Mader hadden we echter wel iets meer verwacht.
Recensent:Jan Didden Artiest:Once Human Label:Earmusic
Cover Savoir Adore - The Love That Remains

Savoir Adore - The Love That Remains Savoir Adore betekent: ‘de liefde kennen’ en dit is ook een zeer...

Cover Ebbot Lundberg & The Indigo Children - For The Ages To Come

Ebbot Lundberg & The Indigo Children - For The Ages To Come Ebbot Lundberg & The Indigo Children , het is een hele mond vol, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT