RECENSIE: Fight The Fight - Fight The Fight

FTF
2017-02-14 In een tijd waar muziek tegenwoordig steeds meer als wegwerpproduct wordt gezien en gebruikt, wordt het steeds moeilijker om als band overeind te blijven staan. Veel oudere bands als Alexisonfire en Your Demise gaan uit elkaar, en houden zo nu en dan een reünieshow om oude fans ergens tegen moet te komen. Zelfs als een band als John Coffey binnen mum van tijd razend populair wordt, wil dat nog niet alles zeggen. Vroeger was het gemakkelijker, toen kon je met drie akkoorden op een elektrische gitaar boven aan de rocktempel staan. Tegenwoordig is het iets pittiger geworden om als interessant gezien te worden, maar vooral relevant te blijven. De muziekmarkt is verzadigd geraakt, alles is al een keer gedaan, dus wat kun je dan nog doen? Juist, dat wat reeds gedaan is, uit elkaar halen, onderscheiden en weer bij elkaar gooien. Dat is namelijk wat het Noorse Fight The Fight op het debuutalbum met dezelfde titel Fight The Fight doet.

“You’ve gotta fight the fight, you didn’t have to fight. Let’s die, motherfucker, you’re addicted to your lies!” Met deze furieuze schreeuw van opent de titeltrack, waarna ze zich onderdompelen in een stevige breakdown à la metalcore. De jongemannen die allen begin twintig zijn, trakteren ons vervolgens op een strakke metal-gitaarriff, die ons daarna meeneemt naar een aanstekelijk refreintje dat niet zou misstaan in de poppunk. Wat volgt is een aaneenschakeling van deze elementen, waarbij nog een gitaarsolo en een versnelling van het tempo in de mix gegooid worden. Net als je denkt dat het allemaal voorbij is, delen ze nog enkele rake klappen uit met de intro-kreten. Helaas kunnen we echter niet spreken van een verweving van genres, maar eerder een aaneenschakeling hiervan.

Zo zitten de overige zeven tracks ook in elkaar. Verschillende aspecten van verschillende genres worden bij de kladden gegrepen en benut om nummers aan elkaar te rijgen. Dit levert een muzikaal product af dat zich het beste laat plaatsen tussen Beartooth en While She Sleeps. ‘The Edge’, ‘Perfect Combination’ en ‘Addictions’ sluiten met het ‘bombastische gangvocalen refrein’ bij de tweede aan, terwijl ‘The Other Side’ de eerste meer omhelst. ‘This Is War’ bestaat zelfs voor negentig procent uit clean vocals. Over de vocalen gesproken, ze zijn prima, maar laten absoluut niets op zijn grondvesten schudden. Zelfs niet met ‘My Emperor’ als hardste track op de plaat, of ‘Patient Zero’ met zijn black metal-invloeden.

Wat Fight The Fight doet, doen ze goed en met verstand van zaken, maar de muzikale kruisbestuivingen voelen niet allemaal natuurlijk aan. Jammer genoeg is de productie en de totale sound ook net iets te glad voor een band die een goede eerste indruk wil achter laten. Nergens voor nodig, want waar gevochten wordt, mag het er best een beetje vies aan toe gaan.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Fight The Fight Label:Pirate Smile
Cover Menace Beach - Lemon Memory

Menace Beach - Lemon MemoryDe herhaaldelijk ingezette openingsriff van openingsnummer ‘Give Blood’...

Cover Nailed To Obscurity - King Delusion

Nailed To Obscurity - King Delusion Het Duitse Nailed To Obscurty staat niet bepaald bekend om haar omvangrijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT