RECENSIE: Downcast Collision - Rise Up

Downcast
2017-03-13 Een half jaartje geleden kreeg ondergetekende From The Ashes Of Eden van X-Tinxion in handen. Een prima thrashmetalplaat waarop een hoofdrol is weggelegd voor zangeres Monica Janssen die zowel met haar grunt als normale stem goed uit de voeten kan. De verrassing is groot als ze nu op het debuut van Downcast Collision opnieuw opduikt als zangeres en bassist. Op zich is dit ook wel logisch omdat Downcast Collision de band is van drummer en vriendje van Monica, Peter van Toren, die we weer kennen van X-Tinxion. Een beetje een incestueuze situatie, zeg maar.

Het mag geen verrassing heten dat Downcast Collision op Rise Upeen stevige vorm van deathmetal-achtige thrashmetal maakt waarin afwisseling hoog in het vaandel staat en waarin Monica schittert, en een nog iets ruigere kant van zichzelf laat zien dan bij X-Tinxion. Zo bestaat de hoofdmoot van haar zang voornamelijk uit grunten en pakt ze wat minder hoge noten mee. De inventieve deathmetal riffs en gitaarlicks lijken rechtstreeks uit de illustere pioniersjaren weggelopen en referenties naar een band als Death komen zelfs boven borrelen, maar dan wel in een iets moderner jasje gestoken, dat wel.

Het ruige en snelle begin van ‘Overthrown’ wordt al snel gevolgd door wat meer epische tracks zoals het zeer afwisselende ‘scapegoat Warrior’ en ‘Spindoctor’ dat een wat meer doomy karakter kent. De lekkerste tracks op het album zijn behalve ‘Scapegoat Warrior’ het huppelende ‘The Seventh Day’, dat al snel door de grijze massa blijven dwalen en waarin Monica haar normale stem flink laat gelden en ‘Photonic’ dat de plaat beëindigt zoals hij begint: genadeloos. Zonder de andere songs tekort te doen want een zwak moment is er op Rise Up niet te vinden.

Omdat Downcast Collision toch vergeleken wordt met X-Tinxion, doen wij dat ook maar. Downcast Collision is niet beter of slechter dan X-Tinxion, maar tapt voor een groot deel uit hetzelfde vaatje. Wat meer deathmetal, wat duisterder maar vooral toch een lekker vermakelijk metalplaatje zonder opsmuk, waar liefhebbers van X-Tinxtion vast wel wat mee kunnen. Benieuwd waar de familie Janssen-Van Toren binnenkort mee op de proppen komt? Wij zijn er klaar voor.
Recensent:Jan Didden Artiest:Downcast Collision Label:Graviton
Cover Horisont - About Time

Horisont - About TimeIn een tijd waar ieder genre tegenwoordig wel verzadigd is, en bands zodoende...

Cover KingFisher Sky - To Turn The Tables

Kingfisher Sky - To Turn The Tables We hebben een tijdje niets van Kingfisher Sky gehoord, maar gelukkig is er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT