RECENSIE: Ct Heida - Little Woman

CT Heida
2017-04-04 De liner notes die bij dit album van de Groningse zangeres CT Heida gevoegd zijn geven blijk van een bewogen leven. Heida woonde onder andere in Tokio, toerde ruim een jaar lang met de Amerikaanse band Ipso Facto en speelde in Nederland met haar man Klaas Boon in de band Homebase tot aan zijn dood in 1999. Nu dus het solodebuut van Heida, dat duidelijke invloeden uit de blues en de soul in een singer-songwriters ethos giet. Little Woman staat bol van de levenswijsheden en persoonlijke verhalen, zo blijkt wel uit deze elf prima en bij vlagen erg aanstekelijke nummers.

Heida heeft jarenlang haar kost verdiend met werk als achtergrondzangeres in verschillende bands en projecten en dit is duidelijk te horen op Little Woman. De muzikanten die ze hier voor de backing vocals heeft ingeschakeld zijn een constante bron van verrijking voor de songs en verdienen zeker een speciale vermelding. Ook de bluesy begeleiding is vaak erg prettig om naar te luisteren, al lijkt het ook regelmatig alsof ze op de handrem staan.

Dit is sowieso een terugkerend probleem op Little Woman. Heida speelt het misschien niet direct op safe, maar nergens trekt ze de overduidelijke blues en soul- invloeden zo ver door dat de luisteraar er wat rechter van in zijn stoel gaat zitten en dat is toch wel jammer. Je hoort een terughoudendheid in haar manier van zingen die er niet hoeft te zijn. Het zorgt er natuurlijk wel voor dat ze nergens uitglijdt en constant een prima klinkende performance neerzet. Maar dat extra schepje ontbreekt dus helaas ook. Een nummer als ‘Hungry Heart’ laten zien dat Heida zeker nog wat meer te bieden heeft op dit gebied.

Dat is eigenlijk het enige negatieve aan dit album van CT Heida. De muzikanten zijn uitstekend, de meerstemmige zang erg prettig en Heida heeft ook een uitstekende zangstem. Maar nergens komt deze som uit op meer dan prima. Zouden albums als een examen worden berekend (wat godzijdank niet het geval is) dan komt Little Woman op elk onderdeel tot een ruime voldoende, maar er springt ook niet direct een onderdeel met vlag en wimpel bovenuit.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Ct Heida Label:Marista
Cover Jennie Abrahamson - Reverseries

Jennie Abrahamson - Reverseries Jennie Abrahamson is in het inmiddels vrij uitgebreide Zweedse arsenaal aan...

Cover Hanni El Khatib - Savage Times

Hanni El Khatib - Savage Times Hanni El Khatib kan je als muzikant in dezelfde hoek plaatsen als de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT