RECENSIE: Oskamp - Mooierd

Oskamp
2017-05-09 Twee jaar geleden bracht Oskamp zijn eerste Nederlandstalige plaat uit. Blijkbaar is die omslag zanger, gitarist en componist Joost goed bevallen, want onlangs verscheen zijn tweede album in moerstaal met de titel Mooierd. Op het album wordt Oskamp bijgestaan door gitarist Ferry van der Groep, die Joost begeleidde tijdens de vorige tournee.

Bij eerste beluistering van de nieuwe plaat valt direct op dat Joost opnieuw een koerswijziging heeft doorgevoerd. Waar voorganger De Nieuwe Gezelligheid nog duidelijk een popplaat is met een volledige band, is Mooierd vooral een akoestische luisterplaat. Joost refereert in het begeleidend schrijven onder andere aan de Noorse band Kings Of Convenience. Nadere bestudering van die band levert overigens op dat Oskamp wel heel erg goed naar hun platen heeft geluisterd.

De muziek van het nieuwe album is grofweg in twee stijlen te verdelen, te weten de rustige tokkelnummers voor bij een kampvuurtje en de meer dynamische nummers met Zuid-Amerikaanse invloeden. Die laatste nummers vormen veelal de hoogtepunten van de plaat, zoals de eerste single ‘Doe Maar Rustig’, ‘Wordt Wel Beter’ en ‘Succes Ermee’. In de wat rustigere nummers ligt de nadruk namelijk wel erg veel op de stem van Joost, die niet heel erg krachtig overkomt en die door de manier van zingen in het Algemeen Beschaafd Nederlands af en toe tegen de irritatiegrens aanschurkt. Desalniettemin is de muzikale begeleiding erg warm en mooi. Een schot in de roos blijkt het duet met zangeres Nana Adjoa in het eerdergenoemde nummer ‘Wordt Wel Beter’. De stem van Nana bevat namelijk net dat kleine rauwe randje, waardoor het nummer onder de huid kruipt.

De inspiratie voor de teksten haalde Oskamp uit zijn eigen bewogen leven en gaan hoofdzakelijk over liefde. Het is knap hoe Joost zoet en zuur in een tekst weet te combineren, waardoor aan een verbroken liefde weer een positieve draai wordt gegeven en aan een nieuwe liefde een stuk onzekerheid wordt toegevoegd. Daarmee lijken de melancholische teksten zijdelings op die van Spinvis. Ook de teksten over reflectie, zoals het opgewektere ‘Relativeer’ en ‘Door De Wijn’ zijn pakkend en zouden wat meer aan bod mogen komen.

Mooierd is een melancholisch en rustig album, waarin Oskamp zijn kwaliteiten van tekstschrijver weer volop etaleert. De stem van Joost is niet zijn sterkste wapen, maar dat wordt grotendeels gecompenseerd door de warme gitaarklanken van begeleider Ferry van der Groep. Toch maakt het album stiekem wel benieuwd hoe Oskamp in het Nederlands zou klinken in een band met een aantal scheurende gitaren.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Oskamp Label:Eigen Beheer
Cover the Bullfight - Shame, Guilt, Deception

the Bullfight - Shame, Guilt, Deception The Bullfight is misschien wel het best te omschrijven als een band die al...

Cover Sorority Noise - You`re Not As _____ As You Think

Sorority Noise - You`re Not As _____ As You Think ”Just this last year, I lost a basketball team to Heaven, and I'm sure...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT