RECENSIE: Chinup - Shine Bright

Chinup
2017-05-04 Veel liedjes op de radio klinken tegenwoordig zwaar geproduceerd, waarbij de originele stemmen van de artiesten nauwelijks zijn te herkennen. Dat geldt niet voor de Amsterdamse band Chinup, die met Shine Bright Like A Diamond zijn tweede volwaardige plaat heeft afgeleverd.

Net als voorganger The Horse In Motion klinkt het nieuwe album rauw en puur, mede door de directe productie van de plaat die vrijwel live werd opgenomen. Hierdoor doet het album bij eerste beluistering wat rommelig aan. Aan de andere kant wordt daardoor wel de focus gelegd op de veelal korte en energieke liedjes, die een mix zijn van pop en indierock en waaraan af en toe een vleugje blues en folk zijn toegevoegd. Doordat de viool ditmaal ontbreekt, zijn er minder countryinvloeden hoorbaar.

De kracht van de band zit vooral in de tempowisseling in de veelal korte liedjes, waarbij muzikale invloeden van de afgelopen vijf decennia zijn terug te horen zoals van de Beatles, Neil Young, Pixies, Two Door Cinema Club en van onze eigen Hallo Venray. Daarbij biedt de muzikale begeleiding goede ruimte voor de spitse en melancholische teksten van zanger Harmen, die over de ups en downs en de diverse uitdagingen van de huidige maatschappij gaan zoals digitalisering, het najagen van carrières en de oppervlakkigheid van het overmatig consumeren.

De eerste single van de plaat ‘Die Regeln Des Spiels’ zet de luisteraar even op het verkeerde been en roept direct de vraag op of de band volledig is overgestapt naar de Hamburger Schule. Dit blijkt niet het geval te zijn, want de rest van het album is namelijk ook nu weer gewoon in het Engels gezongen. Toch klinkt het Duits gezongen nummer heel natuurlijk en sluit daarmee naadloos aan op de overige liedjes. Hoewel het album al lekker energiek begint met het frisse ‘Devils’, bevinden de echte hoogtepunten zich in het midden van de plaat. Naast de energieke en opzwepende nummers ‘We’re Not Moving’, ‘The Art Of Trickery’ en ‘Bleak But Bonafide’, is ook het melancholische en rustige liedje ‘The R’ een pareltje en doet de band zelfs even denken aan Lou Reed.

Shine Bright Like A Diamond is een energieke, melancholische en pure plaat, waarop duidelijk blijkt dat de band de afgelopen jaren muzikaal is gegroeid, maar die door de rauwe productie niet direct erg toegankelijk klinkt. Toch is te hopen dat een breder publiek de moeite neemt om door de eenvoudige productie heen te luisteren, want het album is een ruwe diamant die bij iedere beluistering meer van zijn schoonheid en glans prijs geeft.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Chinup Label:Eigen Beheer
Cover Beyond The Labyrinth - The Art Of Resilience

Beyond The Labyrinth - The Art Of ResilienceHet moet Geert Fieuw ook niet ontgaan zijn dat Arjen Lucassen al jaren grote...

Cover Turbobier - Das Neue Festament

Turbobier - Das Neue Festament Wie de naam Turbobier ziet, kan niet anders dan aannemen dat deze mannen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT