RECENSIE: Sanctuary - Inception

Sanctuary
2017-05-08 Nee, Inception is niet het nieuwe album van Sanctuary (die wordt later dit jaar verwacht), maar de volledig gerestaureerde demo's die opgenomen werden voor het debuutalbum Refuge Denied uit kwam in 1988. Allemaal leuk en aardig, maar hebben we hier dan niet te maken met simpelweg oude opgewarmde hap?

Voor we die vraag beantwoorden eerst even het aardige verhaal achter Inception. In 1986 nam de band een aantal nummers op met de bedoeling om hiermee te gaan shoppen langs de platenmaatschappijen. Zover kwam het echter niet omdat gitarist Lenny Rutledge na een concert van Megadeth de demo liet horen aan frontman Dave Mustaine. Deze liet weten wel geïnteresseerd te zijn om het debuutalbum te produceren. De rest is geschiedenis zoals we inmiddels weten, want niet alleen produceerde hij inderdaad het debuut maar bezorgde de band en passant ook gelijk een platendeal bij Epic.

Dat brengt ons bij het heden want diezelfde Rutledge vond de demo's onlangs op de vergane tweede verdieping van zijn studio. De demo's waren in slechte staat, maar producer Zeuss (oa Queensryche en Hatebreed) was zo enthousiast over wat hij hoorde dat hij aanbood om het zaakje te restaureren. En ja; daar mogen we maar wat blij zijn want waar hij een jaar later mee naar buiten kwam is een zeer waardevolle aanvulling op het debuut.

Op Inception horen we een zeer hongerige band die hun kenmerkende US metal vurig en gedreven ten gehore brengt. Zanger Warrel Dane haalt hier nog met gemak de hoge noten en klinkt hier nog als de luchtsirene die we kennen tot en met Into The Mirror Black (1990). Tevens horen we hier twee nummers die het debuutalbum niet gehaald hebben, waarvan vooral 'Dream Of The Incubus' een weergaloze beuker is. Maar ook 'I Am Insane' past hier naadloos tussen. Om het geheel af te maken heeft de legendarische kunstenaar Ed Repka de plaat weer van een fantastische hoes voorzien (met verwijzingen naar het debuut) en bevat het boekje informatieve liner notes en een hoop foto's uit de begindagen. Verplichte kost voor de metalheads.
Recensent:Mark Michels Artiest:Sanctuary Label:Century Media
Cover The Raven Age - Darkness Will Rise

The Raven Age - Darkness Will Rise The Raven Age is een jonge Britse metalband, opgericht door Dan Wright en...

Cover Havok - Conformicide

Havok - Conformicide Als je in de persinfo durft te beweren dat je je album beschouwd als je eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT