RECENSIE: Tom Hickox - Monsters In The Deep

Hickox
2017-06-25 Tom Hickox maakte in 2013 veel indruk op ons met zijn debuutalbum War, Peace And Diplomacy. Met zijn imposante stem en pianowerk won hij de harten van een hoop groten in de muziekbusiness. Dit jaar verblijdde hij ons met een nieuw album, getiteld Monsters In The Deep. De sfeer die de plaat schept is heel vrolijk en Hickox heeft zichelf vernieuwd door hier en daar verder te gaan dan de gebruikelijke piano en gitaar.

Een nummer dat er met kop en schouders bovenuit steekt als zijnde vernieuwend voor de Brit is ‘The Dubbing Artist’. Hier horen we veel elektronische invloeden op zijn stijl, de piano nog altijd duidelijk aanwezig, maar iets moderner en vergezeld door een constante elektronische drumbeat. Hiermee laat Hickox zien dat hij niet bang is om ook verder te kijken dan de formule die tot op heden voor hem werkte, en het lukt hem nog aardig goed ook. Het volgende nummer: ‘The Fanfare’ is ook een hele interessant compositie. Melodisch complex en met een dijk van een refrein komt hier alles samen wat Tom Hickox is. Zijn diepe stem, pianomuziek, klassieke sound en toch ook hier en daar wat vernieuwing.

Het gehele album luistert erg fijn en elk nummer slaagt erin de luisteraar opnieuw te boeien. Voor degenen die de man uit Londen nog niet kenden, wordt het tijd dat ze dit album eens bekijken en voor hen die al fan waren moet het net kerstmis geweest zijn toen dit album uitkwam. Het is een werk met veel pieken en weinig dalen (‘The Plough’ weet toch niet echt te bewegen) en waar veel artiesten er niet in slagen precies genoeg moderne en elektronische invloeden in hun muziek te incorporeren, weet Hickox met meesterlijke hand dit te doseren, zodat het geheel niet storend klinkt, maar juist vertrouwd en fijn. Monsters In The Deep is nu al zeker een van de beste albums van dit jaar.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:Tom Hickox Label:Bertus
Cover Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk - Voor Het Land

Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk - Voor Het LandWerden wij vorig jaar nog geconfronteerd met het carnavaleske Feestwaarts...

Cover The Galactic Lo-fi Orchestra - The Happy Prince And Other Stories EP

The Galactic Lo-fi Orchestra - The Happy Prince And Other Stories EP Tussen alle overgeproduceerde muzikale producten die tegenwoordig langskomen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT