Mahotella Queens

Zuid Afrika

In 1964 (!) wordt in Johannesburg de groep 'Mahlathini and the Mahotella Queens' opgericht. Zanger Mahlatini en de Mahotella Queens creëeren de Mbaqanga. Deze combinatie van Zulu-refreinen, traditionele muziek, gospel, r&b, Amerikaanse soul en Marabi (Zuidafrikaanse Jazz) groeit uit tot het ritme van Soweto. Door hun succes treden zanger Mahlatini en zijn koninginnen op in geheel zuidelijk Afrika. Ook internationaal rijst hun ster en al spoedig staan zij bekend om hun culturele verzet tegen de apartheid. In de jaren zeventig doen de Mahotella Queens tijdelijk een stapje terug wegens familieverplichtingen. Begin jaren tachtig vindt er echter een reünie plaatstussen de Mahotella Queens, zanger Mahlatini en hun muzikale begeleiders.

De laatste jaren van de vorige eeuw zijn echter rampzalig voor de groep. Binnen twee jaar sterven zanger Simon Nkabinde Mahlatini, producer West Nkosi en gitarist Marks Mankwane. Na een periode van rouw besluiten Hilda Tloubatla, Mildred Mangxola en Nobesuthu Mbadu echter de draad weer op te pakken. Dit maal met een groep jonge, talentvolle Zuidafrikaanse muzikanten. Dit resulteert onder ander in een tournee in de Verenigde Staten en het uitbrengen van een album, Seibai Bai. Deze laatste is het ultieme eerbetoon aan hun verloren muzikale compagnons.

Dat de Mahotella Queens internationaal wederom hoge ogen gooien blijkt wel uit het feit dat zij de prestigieuze Womex 2000-prijs te Berlijn ontvangen. Deze internationale prijs wordt uitgereikt aan muzikanten die zich op een bijzondere manier onderscheiden hebben in de "worldmusic". Als illustere voorgangers onder de winnaars bevinden zich onder andere de Buena Vista Social Club.

De Mahotella Queens bestaat uit drie buitengewone vrouwen, met drie fantastische Afrikaanse stemmen.

OUDE OPTREDENS VAN Mahotella Queens

  • 24 okt `16
  • 28 mei `10
  • 22 - 24   mei
  • 02 aug

KOMENDE OPTREDENS VAN Mahotella Queens

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Mahotella Queens. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Mahotella Queens

Mahotella Queens NIEUWS

IN HET FAVORIETEN LIJSTJE VAN

In het wil graag live zien lijstje van