Souldamage

Uit: Heerewaarden - Nederland

n de jaren vijftig en zestig ontstond in het zuiden van de Verenigde Staten Soul en Rock 'n' Roll uit rhythm-and-blues die sterk beïnvloed was door gospelmuziek. Typerend voor soul muziek is de energieke zangstijl, een broeierige klank met blazers en hammondorgel en een krachtig ritme in de drums. Platenlabels zoals Stax Records en Motown vertegenwoordigde onder andere zangers als Otis Redding, Wilson Pickett, Isacc Hayes, Sam and Dave, Etta James, Smokey Robinson, Stevie Wonder. De eerste opnamen van Ray Charles, Sam Cooke en James Brown worden gezien als het begin van de soul. Legendarisch zijn ook de Blues Brothers en Commitments film.

Het Motown-geluid was muziek die gestoeld was op een basis die teruggreep op de wortels van de zwarte bluesmuzikanten, maar die was aangepast dat hij acceptabel was voor de mainstream-popmuziekliefhebbers. Het geluid van Motown klinkt daarom ook gepolijster dan bijvoorbeeld het Stax-label. Wat velen echter niet weten is dat soul echter ook zijn roots heeft in Heerewaarden. Motown is namelijk een taalkundige verbastering van het Engels uitgesproken Moastown, ofwel dorp aan de Maas. Om die in vergetelheid geraakte verbintenis te eren is de band Souldamage opgestaan met als missie de soul weer terug te brengen naar de Maas.

Souldamage is zanger Martin, zangeressen Nathalie en Dorianne met ondersteuning van een traditionele band met ritmesectie en koperblazers. Souldamage speelt lekkere, dansbare Soul en Rythm & Blues muziek zoals deze oorspronkelijk bedoelt is met de nadruk op nummers uit de jaren 60 & 70.

KOMENDE OPTREDENS VAN Souldamage

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Souldamage. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.