Spragga Benz

Amerika

Tja, die naam. Spragga zou een afkorting zijn van spaghetti, een bijnaam die de als Carlton Grant geboren Spragga Benz kreeg toebedeeld omdat hij zo lang en mager was, en L.A. Benz was de naam van de soundsystem waarvoor hij werkte (een Mercedes Benz was zo rond 1990 nog een echt statussymbool in Jamaica). De legende wil dat het Buju Banton is die Spragga heeft geintroduceerd in de muziekbusiness, misschien omdat hij iets van zichzelf herkende in diens volle, zware stemgeluid.

In de jaren 90 liep Spragga Benz naar aloude Jamaicaanse gewoonte tal van studio's en producers af. Hij scoorde hits, nam duetten op en, ook typisch Jamaicaans, sloot een contract met het grote Amerikaans label Capitol Records dat niet het gewenste rendement opleverde, maar wel een rol in de Jamaicaanse film 'Shottas', een van de weinige films die de rauwe realiteit van het leven in de Jamaicaanse ghetto's weergeeft.
In de jaren 2000 probeerde Spragga het opnieuw in de States, dit keer wel succesvol, wellicht omdat hij zich met veel genoegen onderdompelde in de wereld van babes en bling-bling. De video's op Youtube spreken 'boops'delen, zo ook de foto's van zijn queen Foxy Brown. More pum-pum!
Dat alles neemt niet weg dat Spragga Benz ook experimentele roots tunes heeft opgenomen met Stephen en Damian Marley.

Ook zijn eigen geluid is geevolueerd van dat van de digitale jaren negentig riddims naar een licht Amerikaans gekleurde dancehall sound. Redelijk uniek en vooral populair in de Caraibische gemeenschap en Afrika.
Van de albums die Spragga intussen heeft uitgebracht, werd met name 'Live Good' uit 2007 bijzonder goed ontvangen.
Hij werkte samen met onder meer Sizzla, Marcia Griffiths, Jah Cure, Queen Ifrica en Nas en woont ondertussen al jaren in de VS. Met zijn ervaring en een zak vol hits en riddims weet hij ieder publiek overeind te krijgen.

OUDE OPTREDENS VAN Spragga Benz

  • 31 - 01   jul

KOMENDE OPTREDENS VAN Spragga Benz

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Spragga Benz. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

Live gezien door: