Politieke partijen over festivals en poppodia deel 4 (D66)

sfeer regen slecht weer
Politieke partijen over festivals en poppodia deel 4 (D66)
Door ThomasS op 14 maart 2017 - 12:22 1 Festivalinfo onderzoekt in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart hoe politieke partijen tegen het Nederlandse cultuurbeleid op het gebied van festivals en poppodia aankijken. Ook op het gebied van concerten en festivals in Nederland valt er veel te kiezen. De vierde partij uit deze serie is D66. Festivalinfo stelde D66 de onderstaande vragen.

- Heeft de partij een visie op het gebied van het Nederlandse cultuurbeleid aangaande festivals en poppodia? En zo ja: wat is deze?

Nederland kent veel mooie festivals en poppodia die een groot aantal diverse bezoekers trekken. Ze zijn belangrijk voor ons culturele klimaat. De afgelopen jaren heeft D66 zich dan ook ingezet om deze festivals te ondersteunen, bijvoorbeeld door vorig jaar te zorgen voor een investering van €10 miljoen in onder andere de festivals. Ook de komende jaren wil D66 zich blijven inzetten om festivals en poppodia te blijven ondersteunen. Zo D66 zet zich onder andere in voor talentontwikkeling in productiehuizen.

- Veel festivals en poppodia in Nederland krijgen subsidie. Zowel regionaal als landelijk. Hoe kijkt jullie partij hier tegenaan? Moeten hier de komende jaren dingen in veranderen? Wat zijn voor jullie partij criteria op basis waarvan een festival of poppodium subsidie mag ontvangen?

Festivals en poppodia mogen wat ons betreft zeker subsidie ontvangen, al is een gezonde financieringsmix wel van belang. Daarnaast willen we dat er meer afstemming plaatsvindt tussen de Rijksoverheid en de gemeenten. Als partij hebben we geen specifieke criteria om te bepalen of een festival of poppodium subsidie mag ontvangen. De politiek laat zich adviseren door de raad voor cultuur en de fondsen. Daarbij zijn regionale spreiding, kwaliteit en  maatschappelijke waarde van belang.

- Moet een poppodium of festival zichzelf kunnen bedruipen? Of is een afhankelijkheid van subsidies te verdedigen voor een gezond cultuurlandschap? Moet de stekker uit noodlijdende festivals of poppodia?

Wat ons betreft hoeft een poppodium en of festival het niet alleen te doen. De afgelopen periode bleek bijvoorbeeld dat het fonds podiumkunsten veel instellingen, waaronder ook festivals, als positief had beoordeeld, maar dat niet voor iedereen geld beschikbaar was. Onder druk van onder andere D66 heeft de minister geld voor festivals vrijgemaakt. De Kamer zelf heeft ook geld vrijgemaakt voor andere instellingen die dreigden om te vallen, ondanks een positieve beoordeling. Dat wilden wij niet laten gebeuren.

- De afgelopen jaren zijn er veel festivals bijgekomen. Hoe kijkt jullie partij aan tegen deze stijging van het aantal festivals in Nederland?

Festivals trekken inderdaad veel bezoekers, binnenkort staat het festivalseizoen weer voor de deur. Dat zoveel mensen een festival willen bezoeken is in elk geval positief. Het is aan gemeenten om te bekijken of er ruimte is om een nieuw festival te organiseren.

- Moet er volgens jullie partij meer regels m.b.t. veiligheid komen voor festivals en poppodia? Of is dat aan de organisatie van het festival / poppodium zelf?

Het is vooral aan de gemeenten, zij moeten de vergunningen verlenen voor een festival en afspraken met de betrokken partijen maken over de veiligheid.

- Moeten er eisen gesteld worden aan festivals en poppodia op het gebied van duurzaamheid? Zo ja, welke?

Festivals kunnen nog meer gestimuleerd worden om werk te maken van duurzaamheid. Daarom heeft D66 in Amsterdam het initiatief genomen om de duurzaamheid van festivals beter te regelen. We willen dat gemeenten een lange termijn relatie opbouwen met festivals zodat er meerjarige afspraken kunnen worden gemaakt. Ook kunnen festivals nog meer verspreid worden over verschillende locaties.

- Welk drugsbeleid is volgens jullie partij het beste: totaal verbieden, kleine hoeveelheden softdrugs tolereren of is er een ander idee bij jullie partij?

“Een pil te veel maakt geen crimineel” was een burgerinitiatief dat wij van harte steunden. Het bezitten van een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik bij een festival of feest mag geen belemmering zijn om later een VOG te verkrijgen. Daarnaast moet het worden toegestaan op feesten om drugs te testen zodat onnodige risico’s kunnen worden weggenomen. Uiteraard blijft goede voorlichting over drugs daarnaast van groot belang.

- Wat is de visie van de partij op het gebied van secondary ticketing (mensen en bedrijven die concert- en festivalkaarten kopen met als doel deze met winst door te verkopen)? Moet dit verboden worden? Of moet de vrije markt op z’n beloop gelaten worden?

Oplichting moet altijd worden tegengegaan. Organisatoren nemen nu maatregelen om ervoor te zorgen dat oneerlijke verkoop tegen wordt gegaan. D66 houdt de vinger aan de pols of dit goed genoeg werkt.

- Wat zijn de favoriete festivals, concerten en artiesten van de lijsttrekker van de partij?

Alexander Pechtold had het erg naar zijn zin op het Festival van de Redelijkheid afgelopen weekend. Daarnaast houdt hij van uiteenlopende artiesten, zijn favoriete nummers zijn momenteel Perfect Stranger van Jonas Blue en Can’t Stop the Feeling van Justin Timberlake.

- Waarom moeten jongeren op jullie partij stemmen?

D66 is de partij voor de toekomst. Wij staan voor gelijke kansen voor iedereen, daarom maken wij ons sterk voor onderwijs, zijn we de beste partij voor het klimaat en staan we voor persoonlijke vrijheid. Daarnaast is D66 een optimistische partij. Samen kunnen we het voor elkaar krijgen om Nederland nog beter te maken!

Benieuwd naar de standpunten van andere partijen?

Bekijk hier de antwoorden van de SP, klik hier voor de VVD en ten slotte vind je hier GroenLinks.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Couleur Cafe 20161

TIEN NIEUWE NAMEN COULEUR CAFÉ 2017 (O.A. SANGO EN...Er zijn tien nieuwe namen voor Couleur Café 2017. Het zijn de dik gedrukte...

mamapride_news.jpg

MAMA’S PRIDE 2017 HEEFT HAEVN EN DEWOLFF ALS... HAEVN en DeWolff zijn de grote namen van het gratis festival Mama’s...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.