Tien Eurosonic Noorderslag tips van Arnold Scheepmaker (Kiss All Hipsters / Noodlanding)

jackgarrateurosonic
Tien Eurosonic Noorderslag tips van Arnold Scheepmaker (Kiss All Hipsters / Noodlanding)
Door evaruiten op 12 januari 2018 - 16:45 1 Vanaf 17 januari barst Eurosonic Noorderslag in Groningen weer los. Met ruim tweehonderdvijftig acts die geprogrammeerd staan op het dubbelfestival is het fijn om te weten wat nou écht de moeite waard is om te zien. Om die reden vragen wij diverse muziekkenners naar hun tips. Vandaag is dit Arnold Scheepmaker.

Ooit was Arnold popjournalist en interviewde hij 50 bands per maand. Nadat een groot deel van de papieren pers implodeerde, focuste hij zich nog meer op het dj’en. O.m. verantwoordelijk voor Kiss all Hipsters, Noodlanding en Fangs in binnen- en buitenland met 2 wekelijkse bezoekjes aan o.m. Berlijn, Parijs en Rotterdam.

Wij vroegen ook om Eurosonic Noorderslag tiplijsten van Ben Kamsma, Ruud Lemmen, Atze de Vrieze, Lisa Gritter, Bas Jansen, Marco Muhring en Gijs Vervliet.

Dit zijn de tips van Arnold:

1. Super Besse
17 januari | 20:00 - 20:45 | Huis "De Beurs"

In mijn fantasie klinkt elke band uit Wit-Rusland als Super Besse. Onderkoelde electronische, voortdrammende post-punk/doomy wave! Alsof het in die uithoeken nog steeds Soviet era 1982 is en je de vodka uit de fles drinkt in een vaag verlicht kraakpand. Ook in het Russisch gezongen dus zo authentiek en obscuur als het maar kan.



2. Holy
17 januari | 20:45 - 21:30 | Vera

Zweeds Indie/Garage gezelschap. Beetje Psych, beetje Oh Sees, schuurt lekker. Fijne song-structuren ook. Ideale 4-daagse opener op de vertrouwde plek.



3. Iceage
17 januari | 23:45 - 00:30 | Vera

Nu De Spieghel als locatie geen onderdeel meer uitmaakt van ESNS, lijkt er weer meer tofs in Vera te staan. Deze Deense band is niet nieuw maar als noisy Libertines en oude Nick Cave het referentie kader zijn van een fijne rambling sound hoor je mij niet klagen.



4. One Sentence. Supervisor
18 januari | 22:00 - 22:40 | Heerenhuis
19 januari | 21:30 - 22:15 | Lola

Draderig & Shoegazey, een stromende psychedelische melodieuze muur van geluid. Uit Zwitserland. Tijdens ESNS maakt dat weinig uit, daarna denk je vaak dat je nationaliteit toch echt een nadeel vormt voor of je daadwerkelijk gaat doorbreken. Maar goed, nu is nu. Enjoy the Fuzz!



5. HMLTD
18 januari | 23:45 - 00:30 | Vera

Al dat gebrabbel over het explosieve of zelfs sensationele karakter van een band geloof ik wel, maar dit is wel een tof bandje. Fun en energiek, een soort The Rapture met wat meer experimentele bleeps erbij.



6. George Fitzgerald
18 januari | 23:45 - 00:30 | Huize Maas, main

De naam sprak me 100% niet aan, ik was bang voor iets soulfuls en God weet dat ik daar tijdens een drank en rock n roll 4 daagse niet op zit te wachten, maar nadere beluistering leert me dat Fitzgerald garant staat voor een coole, sferische electronische soundtrack die me toch wel aanstaat. Speelt gelijk met HMLTD, maar als er nou een rij staat bij de een, dan kun je snel naar de ander. En anders zijn er altijd nog eierballen.



7. Superorganism
19 januari | 20:00 - 20:40 | Machinefabriek

Ze stonden al op London Calling en zijn een van de weinige bands met een sound die zowel psychedelisch als poppy is. Sample-pop heet dat zo mooi en iedere paar jaar is er wel een toffe act die daar op overtuigende wijze in grossiert. Herinnert iemand zich Steal My sunshine van Len nog? Of the Avalanches? Tikje weird en daarom juist zo lekker.



8. Kytes
19 januari | 20:45 - 21:30 | Vera

Heeeeel makkelijk in het gehoor liggend deze melodieuze op-je-teentjes-dans indie-pop van het Duitse Kytes. Denk Two Door Cinema Club en je zit redelijk in de goede richting.



9. Hospital Bombers

Ik heb het altijd grappig gevonden hoe er naast het officiele programma van ESNS ook nog een heel rand-programma is. Dat heeft vooral na 3 uur ’s nachts en voor 8 uur ‘s ochtends mijn interesse (die Subbacultcha band-dag mis ik helaas unaniem), maar het grappig om dronken bij de Kroeg van Klaas of in The Gym (RIP of nu OOST) te belanden. Voor het merendeel van die Sound of Young Holland avond heb ik simpelweg geen tijd, maar de wederopstanding van Hospital Bombers pik ik toch snel even mee. Een soort Doe Maar reunie voor de gitaarunderground.



10. Bad Sounds
19 januari | 23:20 - 00:00 | Machinefabriek

Ze refereren zelf ook aan hiphop en dat gaat nagenoeg nergens over, hooguit de beats een beetje, maar het Britse Bad Sounds is vooral erg tof als je begin negentiger jaren into die hele baggy sound van de Happy Mondays was. Fijne, ik durf zelfs tijdloze te zeggen, Indie-Dance. Met hit-potentie!



Wekelijks het belangrijkste festivalnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Zwarte Cross 2018 news

ZWARTE CROSS KRIJGT OOK VOLBEAT OVER DE VLOERZojuist heeft de organisatie van Zwarte Cross aangekondigd dat niemand...

johan3

NEDERLANDSE BAND JOHAN KEERT TERUG MET EEN ALBUM EN... Op 13 april keert de band Johan terug met een nieuwe plaat en een tour. De...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.